Lifestyle

Mare atenție când ieși la alergat! Avertismentul unui medic: „Efectele vor fi mai degrabă nocive”

Mare atenție când ieși la alergat! Avertismentul unui medic: „Efectele vor fi mai degrabă nocive”

Mare atenție când ieși la alergat! Radu Țincu, medic ATI, trage semnalul de alarmă și vorbește despre pericolele ascunse ale poluării. Cei care vor să facă sport, trebuie să știe că nu orice moment al zilei este potrivit, mai ales în zonele în care aerul este extrem de poluat.

„Poluarea aerului este un factor tăcut de boală pentru că el nu acționează imediat, nu acționează în mod acut și nu acționează zgomotos. Nu simțim nimic când respirăm un aer poluat, eventual un disconfort atunci când nivelul de poluare este foarte intens”, a spus medicul ATI la Digi 24.

Oamenii trebuie să știe dacă momentul zilei în care vor să facă sport este potrivit

„Pe de o parte, nu avem suficiente date despre populare, nu avem destul de multe informații. Vedeți că sunt discuții chiar cu măsurarea acestor indicatori de poluare în București pentru că nu există o rețea națională care să ofere aceste informații. Într-o țară civilizată, primul punct de plecare este să avem o rețea de monitorizare a calității aerului. (…) Este bine ca populația să știe dacă este bine să alerge într-un parc din vecinătatea unei zone poluate”, a mai spus dr. Țincu.

„Dacă vom face sport într-un aer poluat, cu siguranță efectele vor fi mai degrabă nocive decât pozitive”, a adăugat el. Atunci, moderatorul Cosmin Prelipceanu a remarcat: „Aici trebuie să ne explicați pentru că văd foarte mulți oameni care aleargă pe trotuarele marilor bulevarde. E îngrozitor, explicați-ne ce se întâmplă cu plămânii atunci”.

Situația este aceeași și cu aerisirea locuințelor, mai spune Țincu

„Este important să știm dacă acel moment al zilei este prielnic pentru a alerga. Dacă facem efort fizic avem o rată respiratorie accelerată, asta înseamnă că preluăm o cantitate mai mare de particule toxice și avem, de asemenea, volume mai mari de aer pe care le respirăm. Este clar că dacă facem sport într-o zonă poluată cu siguranță ne vom expune mai mult efectelor toxice decât dacă alegem să nu alergăm în acel moment al zilei”, a mai spus dr. Radu Țincu.

„De asemenea aerisirea locuințelor… în țările civilizate, oamenii își verifică aplicațiile respective și pot afla când este momentul optim să-ți aerisești locuința să nu intre noxe de afară”, a conchis medicul ATI.