Info Actual > Diverse > Mare atenție! Ce boli riști în funcție de grupa sanguină?
Diverse

Mare atenție! Ce boli riști în funcție de grupa sanguină?

Mare atenție! Ce boli riști în funcție de grupa sanguină?

Un nou studiu a demonstrat ce boli riști în funcție de grupa de sânge. Anumite grupe de sânge pot crește riscul unei persoane pentru a dezvolta diverse probleme de sănătate.

Oamenii de știință dezvăluie noi legături între grupa de sânge și bolile la care sunt predispuși oamenii în funcție de grupa de sânge, anunță autorii studiului publicat în jurnalul eLife.

Încă există foarte puține informații despre ce afecțiuni ar putea dezvolta oamenii în funcție Rh-ul pozitiv sau negativ, ori câte boli ar putea fi influențate de grupa de sânge”, a spus Torsten Dahlen, autorul studiului, care își dă doctoratul la Departamentul de Medicină, din cadrul Institutului Karolinaska din Stockholm, Suedia.

„Pentru a umple acest gol, am avut o abordare imparțială în investigarea legăturii dintre grupele de sânge A, B, O și Rh-ul și mai mult de 1.000 de boli”, adaugă acesta.

Experții suedezi au analizat bazele de date a peste 5 milioane de persoane pentru a găsi legături între aceste tipuri de sânge, sau Rh-uri, și 1.000 de afecțiuni.

  • Persoanele cu grupa de sânge A au mai multe șanse să dezvolte cheaguri de sânge, iar cei cu grupa 0 au mai multe șanse să sufere de tulburări ale sângelui.
  • Ei au descoperit, de asemenea, că femeile cu grupa 0 sunt mai predispuse să dezvolte hipertensiune în timpul sarcinii.
  • Pe lângă acestea, oamenii de știință au găsit o legătură între cei care au grupa de sânge B și un risc mai scăzut de a dezvolta pietre la rinichi. De asemenea, femeile cu Rh pozitiv au șanse sporite să experimenteze hipertensiune indusă de sarcină.

Autorii studiului spun că este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma aceste rezultate și pentru a determina cum anumite grupe de sânge pot crește riscul apariției unor anumite afecțiuni sau dacă există alte explicații pentru aceste legături, potrivit csid.ro.