Lifestyle

Mare atentie la acest medicament! Medicii trag semnalul de alarma

Mare atentie la acest medicament! Specialistii in boli infectioase au oferit precizari importante in ceea ce priveste obiceiurile de medicamentatie.

Medicii atentioneaza persoanele care iau antibiotic. Specialiștii britanici au păreri diferite în ceea ce privește acest tip de medicamente și trag un semnal de alarmă.

Deși un tratament cu antibiotic ar trebui luat până la capăt, unii medici spun că antibioticele favorizează rezistența la medicamente, informeaza Capital.

Potrivit unui nou studiu efectuat de specialiști în boli infecțioase, pacienții ar trebui să renunțe la tratamentul cu antibiotice înainte de perioada recomandată, dacă se simt mai bine.

Mare atentie la acest medicament: ”Antibioticele cresc rezistența bacteriilor”

”I-am putea sfătui pe pacienți să oprească tratamentul când se simt mai bine, în contradicție cu avizul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS)”, scriu profesorul Martin Llewelyn, specialist în boli infecțioase, și alți nouă medici sau profesioniști din domeniul sănătății.

Antibioticele au rolul de a combate bacteriile. Se pare că folosirea lor pe un timp îndelungat poate crește rezistența bacteriilor, deși medicii ne spun să luăm antibioticul până la finalul tratamentului.

”Această idee nu este susținută de nicio probă și a lua antibiotice mai mult timp decât este necesar crește riscul de rezistență”, spun cercetătorii.

”Le cerem oamenilor politici și medicilor să înceteze să promoveze mesajul conform căruia trebuie mers până la capătul tratamentului”, adaugă ei.

Această idee ”inexactă” s-a născut în perioada de dezvoltare a antibioticelor, în anii 1940

Cercetatorii susțin că această idee ”inexactă” s-a născut în perioada de dezvoltare a antibioticelor, în anii 1940, și a rezistat în timp pentru că este ”simplă și ușor de pus în practică”.

”Am considerat mereu ilogic să spui că oprirea unui tratament antibiotic prea devreme ar favoriza apariția bacteriilor rezistente”, a comentat profesorul Peter Openshaw, președinte al Societății britanice de imunologie, conform sursei citate.

Tratamentele cu antibiotice lungi sunt necesare în cazuri specifice

Pe de altă parte, aceștia susțin că tratamentele cu antibiotice lungi sunt necesare în cazuri specifice, atunci când sistemul imunitar al pacientului funcționează prost sau atunci când bacteria poate fi în stare latentă înainte de a lovi, cum se întâmplă în cazul tuberculozei.

”Este evident că obiceiurile de prescripție trebuie schimbate. Volumul actual de antibiotice actual este prea ridicat”, a afirmat un alt expert, profesorul Mark Woolhouse, de la Universitatea din Edinburgh.