Lifestyle

Mare scandal între soţia preşedintelui mexican şi designerul Ralph Lauren. Aceasta îl acuză de plagiat, el îşi cere scuze

Mare scandal între soţia preşedintelui mexican şi designerul Ralph Lauren. Aceasta  îl acuză de plagiat, el îşi cere scuze
FOTO: Rival Times

Soţia preşedintelui mexican, Beatriz Gutierrez, l-a acuzat pe creatorul de modă american Ralph Lauren că a plagiat motive indigene pentru crearea unei piese vestimentare, potrivit AFP. Nu este primul incident al Mexicului cu marii creatori de modă.

Mare scandal între soţia preşedintelui mexican şi designerul Ralph Lauren. Aceasta îl acuză de plagiat, el îşi cere scuze

„Ascultă Ralph: am remarcat că îţi plac mult motivele mexicane (…). Totuşi, prin copierea acestor modele, plagiaţi şi, după cum ştiţi, plagiatul este ilegal şi imoral”, a scris soţia preşedintelui Andrés Manuel Lopez Obrador pe contul său de Instagram.

 

Gutierrez, care este istoric, a însoţit mesajul ei cu o imagine a unei veste poartă eticheta „Ralph Lauren”.

Haina, publicată pe diferite site-uri ca fiind un „cardigan în dungi cu brâu”, costă în medie 300 de dolari, a constatat AFP.

„Sper că veţi face o reparaţie comunităţilor indigene care fac această muncă cu dragoste şi nu pentru profit şi milionari”, adaugă ea.

Motivele folosite în hainele pentru marca americană corespund, potrivit ei, desenelor comunităţii Contla (centru) şi Saltillo (nord).

Compania americană de modă de lux Ralph Lauren și-a cerut scuze

Imediat după postarea soţiei preşedintelui Mexican, compania americană de modă de lux Ralph Lauren și-a cerut scuze că a plagiat modele indigene din țara sa.

La câteva ore după postare, compania Ralph Lauren a prezentat scuze, într-o declarație pentru Reuters, și s-a declarat „surprinsă” că produsul se afla încă la vânzare, după ce a emis o directivă de a-l retrage din magazine în urmă cu câteva luni.

„Ne pare profund rău că s-a întâmplat acest lucru și, ca întotdeauna, suntem deschiși la dialog despre cum putem face mai bine”, a spus compania de modă într-un comunicat.

Ralph Lauren a promis că toate produsele noi care vor folosi modele indigene în viitor, după colecția de vară 2023, vor fi create după un model de „credit și colaborare”.

Din 2019, Mexicul a început să depună plângeri împotriva mai multor companii de modă

Legea mexicană privind drepturile de autor dispune ca toate operele considerate ca populare sau artizanale să fie respectate şi solicită menţionarea clar a comunităţii autohtone din care provin în cazul utilizării pentru comercializare.

În 2021, Mexicul a depus plângere contra companiilor de modă, precum societatea chineză Shein, cea spaniolă Inditex şi societăţile americane Anthropologie şi Patowl, pentru că au folosit motive mexicane în creaţiile lor.

În 2020, Mexicul a depus o plângere împotriva designerului francez de modă Isabel Marant, care ulterior şi-a prezentat scuze guvernului şi unei comunităţi indigene din Michoacan (vest).

În 2019, Ministerul Culturii a indicat că societatea Carolina Herrera, creatoare de modă venezueleană cu sediul în Statele Unite, a reprodus broderii colorate ale comunităţii Tenango (centru).

În Mexic trăiesc 56 de grupuri etnice, ceea ce îi conferă o bogăţie uriaşă în materie de artizanat, în special de textile şi broderii.