Info Actual > Diverse > Marea Britanie câștigă US Open, prin Emma Răducanu, după jumătate de secol
Diverse

Marea Britanie câștigă US Open, prin Emma Răducanu, după jumătate de secol

Marea Britanie câștigă US Open, prin Emma Răducanu, după jumătate de secol

Emma Răducanu, la 18 ani, este prima jucătoare – atât în tenisul feminin, cât și în cel masculin – care a câștigat o finală de Grand Slam venind din calificări. Cu atât mai mult, cu cât ea a reușit performanța de a nu fi pierdut niciun set în cele 10 meciuri jucate de-a lungul competiției.

Emma Răducanu (18 ani), locul 150 mondial, și Leylah Fernandez (19 ani), locul 73 WTA, s-au întâlnit sâmbătă în finala US Open 2021. A fost o finală puțin obișnuită, între două sportive foarte tinere, care nu sunt în fruntea clasamentului mondial și care, până acum câteva luni, erau aproape necunoscute.

Emma Răducanu, până în urmă cu câteva luni, era o cvasi necunoscută. Britanicii au remarcat-o la Wimbledon, unde a ajuns până în optimi. Iar acum, tânăra sportivă devine mândria Regatului Unit. După 53 de ani, este prima jucătoare din Marea Britanie, care câștigă US Open. A mai făcut-o doar Virginia Wade, în 1968. Totodată este prima britanică ce câștigă un titlu de Grand Slam, tot după Virginia Wade, în 1977. De data aceasta, fosta campioană de la Flushing Meadows a fost martoră din tribune la triumful Emmei Răducanu.

Victoria ei, a fost recompensată cu 2.000 de puncte WTA ceea ce o va propulsa pe locul 23 în clasamentul mondial. Și, nu în ultimul rând, devine milionară. În contul ei vor intra 2,5 milioane de dolari.

Mesaje de la regină, premier și ducii de Cambridge

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, premierul Boris Johnson și ducii de Cambridge – William și Catherine – au felicitat-o pe tânăra Emma Răducanu pentru câștigarea US Open 2021.

„Te felicit pentru succesul obținut la Campionatul de tenis Open al Statelor Unite. Este o realizare remarcabilă la o vârstă atât de fragedă și este o dovadă a muncii și dedicării tale. Nu mă îndoiesc că performanța ta remarcabilă și a adversarei tale, Leylah Fernandez, va inspira următoarea generație de jucători de tenis. Îți transmit cele mai calde urări de bine ție și numeroșilor tăi susținători” – se arată într-un mesaj semnat de regină și postat pe site-ul oficial al familiei regale britanice.

„A însemnat totul pentru mine să primesc un mesaj direct de la Majestatea Sa. Pentru mine reprezintă un model extraordinar, ca și pentru țară. Mă onorează foarte tare că am primit scrisoarea sa, sunt foarte recunoscătoare și mă bucur că mi-a observat performanța. Cel mai probabil o să înrămez scrisoarea”, a spus Emma Răducanu.

Șeful guvernului britanic, Boris Johnson, într-un mesaj pe Twitter, și-a exprimat și el admirația pentru Emma Răducanu, tânăra de 18 ani care intră în istoria tenisului.

„Ce meci senzațional! Felicitări imense Emmei Răducanu! Ai arătat un talent extraordinar, echilibru și curaj și noi toți suntem foarte mândri de tine”, a scris acesta imediat după încheierea finalei de la Flushing Meadows.

Ducii de Cambridge au scris pe contul oficial de Twitter al Palatului Kensington:

„Multe felicitări, Emma Răducanu, pentru uluitoarele tale performanțe și pentru victoria istorică la un Grand Slam! Incredibil – suntem cu toții atât de mândri de tine!”

Ducii de Cambridge nu au uitat-o pe Leylah Fernandez

Dar prințul William și soția lui, Catherine, au avut un mesaj și pentru canadianca Leylah Fernandez, adversara Emmei Răducanu în finala de la US Open:

„Leylah Fernandez, bravo și ție pentru realizările tale uimitoare la ediția din acest an de la US Open. A fost o plăcere să te urmărim”.

Emma Răducanu este născută în Toronto, în Canada, tatăl său fiind din România, iar mama din China. Pe când Emma avea 2 ani, întreaga familie s-a mutat în Marea Britanie, iar Emma Răducanu a beneficiat ca jucătoare de ajutorul federației britanice de tenis.