Lifestyle

Marina Oswald, despre asasinarea președintelui Kennedy. Și-a acuzat soțul, apoi a prezentat o altă versiune

Marina Oswald, despre asasinarea președintelui Kennedy. Și-a acuzat soțul, apoi a prezentat o altă versiune

În luna aprilie a anului 1963, Marina Oswald, o femeie ruso-americană a făcut câteva fotografii cu soțul ei, Lee Harvey Oswald, care tocmai își achiziționase o pușcă Manlicher-Carcano de 6,5 mm. Aceasta a scris în rusă, pe spatele unei fotografii: „Vânător de fasciști, Ha-Ha-Ha!!!”, cu șapte luni înainte ca aceeași armă să fie folosită pentru a-l ucide pe președintele Statelor Unite ale Americii, John Fitzgerald Kennedy.

Ultimele momente până la asasinare

Cu puțin timp înainte de asasinarea președintelui american, cei doi soți locuiau separați, Lee căutându-și de lucru în Dallas și Marina stând cu un prieten în suburbii. Cu o noapte înainte de acest eveniment tragic, Lee a venit să stea cu Marina, iar în dimineața zilei de 22 noiembrie 1963, și-a luat rămas-bun de la soția sa. Și-a luat pușca pe care o ținea în garaj și s-a întors la Dallas, unde lucra la Texas School Book Depository.

Soția și-a retras spusele și a susținut că Lee Harvey e nevinovat

Se presupune că Lee a urcat la etajul șase al unei clădiri dezafectate pentru a-l asasina pe președinte. Conform spuselor de la acea vreme ale soției sale după vizita făcută de ea în închisoarea din Dallas, soțul ei era cu siguranță responsabil pentru această crimă, spunând că: „Am putut vedea după ochii lui că el este vinovat”.

La 30 de ani de la acest eveniment, Marina Oswald a susținut cu tărie că soțul ei de fapt era nevinovat, declarație care a stârnit controverse. Astfel, asasinarea președintelui Stetelor Unite ale Americii John F. Kennedy rămâne și azi un subiect cu date incomplete și incertitudini cu privire la adevăratul criminal.

Deși s-au deschis și arhivele CIA și s-au studiat documente din acea perioadă, misterul morții lui JFK tot traversează secole. Mai ales că, la scurtă vreme de la asasinarea președintelui a fost împușcat și fratele său, senatorul Robert Kennedy.

Un studiu din 2018 susține că președintele a fost împușcat din spate

În ciuda arestării lui Lee Harvey Oswald şi a analizelor ce au demonstrat că JFK a fost ucis cu tipul de armă pe care îl deţinea Oswald, scepticii susţin că ar fi fost un al doilea atacator aflat pe un deal în faţa unui cortegiu de automobile. Conform Mail Online, un nou studiu a venit cu o altă versiune. Studiul sugerează că John F. Kennedy a fost împuşcat din spate, iar Lee Harbey Oswald rămâne principalul vinovat.

Noile calcule, ce au la bază înregistrările video ale asasinării, indică faptul că mişcarea misterioasă a capului preşedintelui din timpul asasinării a fost rezultatul unui recul. De asemenea, descoperirea mai sugerează că impactul fatal a fost urmat de o mişcare bruscă a capului, pe spate, fapt ce întăreşte ideea că JFK a fost împuşcat din spate, conform autopsiei.

Mesajul misterios către un jurnalist, descoperit în arhiva CIA

În anul 2017, The Gardien a publicat un articol despre ce informații noi au apărut din documentele desecretizate.

„Serviciul de securitate britanic (MI-5) a raportat că la 18:05 GMT, pe 22 noiembrie, un telefon anonim a fost dat din Cambridge, Anglia, către un jurnalist de la Cambridge News. Apelantul a spus doar că jurnalistul ar trebui să sune la ambasada americană din Londra pentru niște știri importante și apoi a închis. După vestea decesului președintelui, reporterul a informat poliția din Cambridge despre apelul anonim iar poliția a informat MI-5. Detaliul important este că apelul a fost făcut, potrivit calculelor MI-5, cu aproximativ 25 de minute înainte ca președintele să fie ucis. Reporterul nu a mai primit astfel de apeluri iar MI-5 arată că el este cunoscut lor ca fiind în toate mințile și ca un om loial, fără antecedente”, se arată în mesajul CIA.