Lifestyle

Marinescu avertizează: „ O tragedie mai mare decât pandemia…”

Marinescu avertizează: „ O tragedie mai mare decât pandemia…”

Marius Marinescu avertizează! „Un cutremur puternic cu o magnitudine mai mare de 7,2 pe Richter ar însemna o tragedie mai mare decât pandemia actuală de coronavirus”, spune senatorul Marius Marinescu.

Într-un interviu realizat pentru DC News, Marius Marinescu a reamintit de cutremurul care a avut loc în anul 1990 și a tras un semnal de alarmă care ar putea să-i înspăimânte pe români.

„Eu vă vorbesc şi în calitate de inginer constructor, dar şi de participant la salvarea sinistraților din 1977, în urma cutremurului. Am fost dus cu unitatea militară la blocul OD16 din cartierul Militari din București, o scară de bloc care căzuse pe Autostrada București – Pitești . La timpul respectiv, era o organizare perfectă, era un general de armată cu autoritate instituțională, care răspundea de salvarea sinistraţilor. Avea în subordine o unitate militară din care făceam şi eu parte – asigura securitatea zonei – dar si reprezentanți ai miliției, ai pompierilor, salvări și utilaje de construcții.

În momentul în care câinii de salvare găseau un om, semnalau prin lătrat prezența lui şi ne aliniam cu toţii. Luam molozul la rând, îl ridicam şi cu macaraua ridicam grinzi şi planşee. Am reuşit să salvăm câteva persoane care se aflau la ultimele niveluri ale blocului. La timpul respectiv, aveam o armată puternică – 300.000 de militari – şi exista şi obligativitatea stagiului militar şi fiecare secţie de politie avea câini şi de însoţire, patrulare, dar şi câini de urmă, de salvare sau căutare persoane.

În momentul de faţă, nu mai putem vorbi de o armată aşa de numeroasă care să poată interveni. Nu mai avem nici câini de salvare specializați pentru aşa ceva. Este un semnal de alarmă pe care vreau să îl trag. În caz de cutremur, avem o problemă mare privind salvarea sinistraţilor”, a spus senatorul Marius Marinescu.