Diverse

MARVEL, noul robot care poate fi folosit pentru a inspecta nave, poduri și clădiri înalte

MARVEL, noul robot care poate fi folosit pentru a inspecta nave, poduri și clădiri înalte
captura video

Recent, cercetătorii de la Institutul Avansat de Știință și Tehnologie din Coreea de Sud au dezvoltat un robot din fier și oțel, patruped, care se poate urca pe pereți și tavane, potrivit unui studiu publicat în Science Robotics.

Robotul are dimensiunea unui cățeluș

Cercetătorii au numit robotul MARVEL (prescurtare de la Magnetically Adhesive Robot for Versatile and Expeditious Locomotion). MARVEL cântărește aproximativ 18 kilograme. Acesta nu este mai mare decât un cățeluș, având o lungime puțin peste 30 de centimetri.

Actualul robot urcă folosind picioare magnetice

Acesta nu este primul robot care poate să urce pe pereți, dar, spre deosebire de mulți alții, acesta urcă folosind picioare magnetice, în loc de roți, dispozitive de prindere, ventuze sau elice.

De asemenea, potrivit celor ce l-au creat, MARVEL este destul de îndemânatic, navigând pe suprafețe curbate, cum ar fi cele ale unui rezervor de depozitare din metal ruginit. Iar, iscusința sa e posibilă datorită picioarelor sale inovatoare, care utilizează electromagneți și un material inteligent de ultimă generație, asemănător cauciucului.

Robotul poate inspecta poduri, nave și clădiri

Acest tip de abilitate a picioarelor va fi un punct de vânzare cheie al robotului, deoarece creatorii săi susțin potențialul său de a fi utilizat în medii industriale pentru a inspecta poduri, nave și clădiri, în special la înălțimi mari care ar fi periculoase pentru oameni.

Totodată, robotul este și rapid. Astfel, în timpul testelor, MARVEL a putut să urce pe un rezervor curbat de depozitare cu o viteză maximă de puțin peste un metru pe secundă. Acesta a evitat proeminențele și a trecut peste obstacole precum goluri de zece centimetri de-a lungul drumului.

Iar, pe suprafețe mai ușoare, cum ar fi pereții și plafoanele plate, robotul a urcat cu o viteză de 1,6 metri pe secundă și, respectiv, peste doi metri pe secundă, ceea ce, potrivit cercetătorilor, acest lucru „demonstrează cea mai rapidă viteză de mers vertical și inversat” a roboților de cățărare de până la momentul actual.

Dar, cu toate acestea, cercetătorii notează că robotul mai are mult până să poată aborda în mod constant suprafețele neregulate sau care prezintă curbe abrupte. Totodată, potrivit studiului, MARVEL ar putea urca pe o suprafață curbată a unui rezervor de stocare acoperit cu vopsea cu o grosime de până la 0,3 milimetri, cu rugină și praf, scrie science.org.