Lifestyle

Masa de Paște: Rețetă simplă și gustoasă de friptură de miel! Celebra Jamila ne învață pas cu pas

friptura de miel
sursă foto jamilacuisine

Felul principal de mâncare preferat și așteptat în mod special la masa de Paște este friptura de miel. Gospodinele își doresc să pregătească un preparat culinar delicios și acesta este unul dintre cele mai apreciate. Pe canalul său de YouTube, celebra Jamila a prezentat o rețetă simplă, rapidă și foarte gustoasă pentru friptura de miel la cuptor.

Există o varietate mare de opțiuni pentru prepararea fripturii de miel. Pentru a obține o carne fragedă, este important să fie folosite condimente puternice, precum chimionul și piperul, însă este necesar să se adauge și un ingredient acid.

Pentru a realiza acest lucru, este recomandat să se marineze carnea timp de cel puțin 12 ore sau ideal 24 de ore într-un amestec de condimente, ulei de măsline și zeamă de lămâie. O altă opțiune excelentă pentru marinarea cărnii este iaurtul, laptele bătut sau kefirul.

Ingrediente pentru friptura de miel

Ingredientele prezentate de Jamila în videoclipul său de pe YouTube sunt: o pulpă de miel de circa 3 kg, 1 kg cartofi micuți, o căpățână mare de usturoi, crenguțe de rozmarin, amestec ierburi de Provence, ulei de măsline, jumătate de lămâie, sare și piper negru măcinat.

Mod de preparare

Jamila începe prima oară cu pulpa de miel, așezată pe un tocător. Acum se prepară carnea, care trebuie lăsată la marinat. „Cu ajutorul unui cuțit vom face niște tăieturi în carne, nu foarte adânci”, spune Jamila, încurajând „cât mai multe tăieturi”. Carnea se pune într-o tavă de cuptor, peste care se toarnă uleiul de măsline, pe ambele părți ale pulpei. Se pune multă sare și piper negru, pe ambele părți. Carnea se masează pentru a prinde aroma condimentelor.

Se pune apoi rozmarinul rupt, proaspăt, care se introduce în tăieturile făcute mai devreme. Jamila recomandă rozmarin proaspăt, pentru o experiență tradițională de Paște. „Are o aromă intensă”, avertizează gospodina. Rozmarinul se pune și în tavă.

Se mai adaugă ierburile aromate și usturoiul, pe care îl punem în tavă și sub carne, însă nu toți cățeii. Păstrați niște căței, care se taie rondele și care se presară pe deasupra mielului, sau, după dorințe, în tăieturile făcute în carne. „Este aproape interzis să faceți miel fără usturoi!”, glumește Jamila. Zeama a jumătate de lămâie se adaugă la final, peste întreaga pulpă de miel. Tava cu pulpa de miel se lasă acum la marinat peste noapte „de preferat”, însă și 2-3 ore este de ajuns, spune bucătăreasa.

După ce s-a lăsat la marinat, se pun acum în tavă cartofii mici, curățați. Jamila recomandă pentru această rețetă, în special de Paște, cartofii noi. Peste aceștia se pune puțin ulei și ierburi de Provence, după care se amestecă și se adaugă apa, „cât să nu se ardă friptura”. Tava se bagă la cuptor, la 170-180 grade, pentru circa 2-3 ore.

Pentru a ne da seama dacă este gata, se folosește un termometru de bucătărie, care trebuie înfipt în pulpă. Dacă aceasta s-a făcut, termometrul ar trebui să arate circa 80 de grade.