Lifestyle

Măsuri de siguranță în caz de furtună. Ce trebuie să faci pentru a nu te pune în pericol

ANM furtuni vijelii (sursă foto: capital.ro)
sursă foto: capital.ro

Măsuri de siguranță în caz de furtună. Fenomenele meteorologice sunt extrem de imprevizibile. O furtună puternică poate apărea de nicăieri și să te ia pe nepregătite. Astfel, de manifestări ale forțelor naturale pot fi în anumite cazuri extrem de periculoase. Furtunile sau vijeliile puternice îți pot pune viața la risc.

Pentru a nu te expune unor posibile pericole trebuie să ai în vedere anumite lucruri. Indiferent de locul în care te prinde o furtună periculoasă, trebuie luate anumite măsuri de precauție. Chiar dacă ești în mașină sau în aer liber, trebuie să te adăpostești corect de fulgere și vijelii.

Măsuri de siguranță în caz de furtună

Fenomenele extreme te pot lua pe nepregătite. De aceea, există anumite măsuri de siguranță în caz de furtună care te pot ajuta să fii în siguranță. De asemenea, oamenii ar trebui să știe ce este cel mai bine să faci după ce pericolul a trecut. În acest sens, experții au realizat un ghid de supraviețuire în timpul unei furtuni.

Aceste reguli care îți pot salva viața au fost create de Centrul de Combatere și Control al Bolilor din SUA. Astfel, în timpul unei furtuni, oamenii vor fi pregătiți și vor face lucrurile necesare pentru a se pune la adăpost.

Fenomene meteorologice periculoase.

Umezeala, aerul cald care se ridică rapid și o forță cum ar fi un front cald și rece, o briză de mare sau un munte, se combină pentru a genera o furtună. Fulgerele sunt prezente în fiecare furtună. Mai multe furtuni pot lovi o zonă într-o perioadă scurtă de timp.

Există multe pericole atunci când o singură furtună afectează o locație pentru o perioadă lungă de timp. În acest caz, se pot produce unele dintre cele mai rele fenomene meteorologice. Astfel, vorbim de inundații rapide, vânt puternic, grindină, tornade și fulgere.

Fulgerele, o amenințare majoră

Fulgere sunt fenomenele cele mai periculoase asociate unei furtuni. Fulgerul este o descărcare electrică provocată de acumularea de sarcini pozitive și negative în timpul unei furtuni. De obicei, această explozie de lumină apare între nori sau în interiorul acestora.

Într-o fracțiune de secundă, un fulger poate atinge o temperatură de aproximativ 27.760°C. Tunetul este cauzat de încălzirea și răcirea rapidă a aerului.

Ce trebuie să faci în timpul unei furtuni

Dacă furtuna te surprinde în cadrul unui spațiu în aer liber, sunt anumite lucruri pe care trebuie să le urmezi. Evită drumurile sau copacii înalți care se regăsesc într-o zonă izolată sau în vârful unui deal. De asemenea, trebuie să stai departe de obiectele metalice care pot atrage fulgerele, precum gardurile de sârmă sau multe altele obiecte de acest fel.

În timpul unei descărcări electrice, fulgerele pot lovi de mai multe ori în același loc. Puterea acestui fenomen poate despica copaci și provoca incendii. În cazul unei furtuni severe, ANM va emite un avertisment RO-Alert pe telefon. Acela este momentul în care oamenii trebuie să-și caute adăpost.

Stai departe de structurile înalte

Măsuri de siguranță în caz de furtună. Cea mai bună decizie este de a rămâne în mașină sau de a intra într-o clădire. Dacă ești în aer liber, iar acest lucru nu este posibil, evită zonele înalte. Precum turnurile, copacii înalți, gardurile, liniile telefonice sau liniile electrice, conform Pro TV .