Actual

Furtuna a făcut prăpăd! Ravagii în două județe din România

furtuna (sursă foto: cancan.ro)
sursă foto: cancan.ro

După vremea capricioasă din ultimele săptămâni, în care temperaturile au atins valori foarte mari, se pare că a venit timpul să vină și furtunile. Cetățenii din județele Buzău și Brăila știu asta foarte bine, căci în seara de miercuri spre joi, 2 – 3 august, acest fenomen meteorologic a fost una cauzatoare de pagume serioase.

În plus, vântul puternic apus numeroși copaci la pământ și a luat pe sus acoperișuri. De asemenea, vremea aceasta a dus la pene de curent, iar zeci de locuitori din județul Brăila și-au petrecut noaptea fără a avea acces la surse de electricitate, până dimineața când problema a fost rezolvată. Această problemă a apărut după ce mai mulți stâlpi de înaltă tensiune au ajuns să fie doborâți de vântul puternic.

Vreme extremă

În seara respectivă, în județul Brăila, o vijelie ce a ținut doar o oră a fost detul de puternică pentru a cauza pagume semnificative. În localitatea Gemenele, de exemplu, nu puține au fost cazurile în care acoperișurile caselor au fost luate de vânt, iar ma apoi, gardurile și solariile locuitorilor din acest sat au ajuns să fie degradate complet.

Probleme asemănătoare au fost și în județul vecin, în Buzău, unde s-au înregistrat numeroase cazuri în care copaci s-au prăbușit peste mașini și au provocat pagube sau chiar au distrus automobile. Tot în acest județ a avut loc un fenomen mai rar întâlnit, anume ploaia cu grindină de mărimea unui ou de porumbel ce a ajuns să distrugă grădinile sătenilor din localitățile Zărnești și Racoviței. Cetățenii sunt acum în panică, căci munca lor agricolă s-a dus acum pe apa sâmbetei, solariile lor au fost puse la pământ de pe urma furtunii, iar în cazul unora, întreaga producție a fost distrusă.

„N-am văzut în viaţa mea aşa ceva”

Tot în Buzău, situația a fost una critică și necazurile s-au ținut lanț. Un caz aparte îl reprezintă un cetățean care, de pe urma furtunii și a vântului puternic, mașina sa, care se afla în staționare pe marginea unui drum, a fost prăbușită pe carosabil. Din cauză că mașina era blocată, șoferul respectiv a fost atunci nevoit să spargă pur și simplu geamul autovehiculului său pentru a putea ieși.

„Am 52 de ani şi n-am văzut în viaţa mea aşa ceva. M-a răsturnat furtuna cu tot cu maşină”, a declarat şoferul implicat în acest incident pentru cei de la Antena3 CNN. Judeţul Buzău a fost zilele acestea sub avertizare de cod portocaliu de ploi şi grindină pentru două ore. Locuitorii din zonele vizate au primit mesaje de avertizare prin sistemul RO-ALERT.

„Odată a venit de aici huruiala, s-a pus pe un vânt mare, nu se vedea nici în cer, nici în pământ şi grindină, a rupt nişte crăci la nucul ăla. Ia uite şi ăla l-a rupt la jumătate. De douăzeci şi ceva de ani n-am văzut aşa ceva”, mai spune un localnic din Buzău într-un interviu acordat celor de la Observator News.