Economic

Masuri economice de ultima ora! Iata ce hotarare a luat Guvernul

Masuri economice de ultima ora! Iata ce hotarare a luat Guvernul in ceea ce priveste termenul-limită pentru plata taxelor și impozitelor locale.

Termenul-limită pentru plata taxelor și impozitelor locale(mașini, clădiri, terenuri) cu acordarea bonusului de 10% va fi amînat până pe 30 iunie. Măsura a fost inclusă într-un proiect de Ordonanță de Urgență ce va fi adoptată în ședința de Guvern de astăzi. Actul normativ conține mai multe prevederi menite să susțină mediul de afaceri în situația actualei epidemii de coronavirus.

Ordonanța de urgență propune acordarea de credite, de până la 10 milioane de lei

Printre altele, Ordonanța de urgență propune acordarea de credite, de până la 10 milioane de lei, cu garanții de stat, pentru întreprinderile mici și mijlocii care întâmpină dificultăți în derularea activității. Fondurile vor fi alocate prin programul IMM Invest România. Durata pe care pot fi contractate este de maximum 120 de luni.

Banii sunt destinați investițiilor, iar creditele vor fi garantate de Ministerul de Finanțe în procent de 80%

Pentru a putea beneficia de sprijinul financiar, agenții economici trebuie să demonstreze că au suferit pierderi din cauza epidemiei de coronavirus, iar acest fapt trebuie certificat de Ministerul de Finanțe.

Masuri economice de ultima ora: Actul normativ mai prevede acordarea unor credite/linii de credit

Tot pentru IMM-uri, actul normativ mai prevede acordarea unor credite/linii de credit destinate asigurării capitalului de lucru. Acestea pot fi contractate pentru 36 de luni și trebuie să se încadreze în media sumelor alocate de beneficiar, pentru genul acesta de activitate, în ultimii doi ani, dar nu mai mult de 5 milioane de lei.

Creditul se va derula pe o perioadă de 6 luni, cu o dobândă la nivelul pieței

De asemenea, Ministerul Finanțelor Publice va acorda un credit de până la 1,15 miliarde de lei companiei de stat Unifarm pentru achiziția de materiale și echipamente sanitare. Creditul se va derula pe o perioadă de 6 luni, cu o dobândă la nivelul pieței (ROBOR la trei luni plus o marjă ded 1,9% pe an).

O altă prevedere va permite Guvernului să inițieze o rectificare bugetară în prima jumătate a acestui an pentru a suplimenta fondurile alocate Ministerului Sănătății, în vederea combaterii epidemiei de coronavirus.

Ordonanța mai propune o serie de măsuri fiscale privind amânarea depunerii unor declarații și înlesniri la plată pentru agenții economici care dețin certificate de situație de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri conform Decretului nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României.

Prin adoptarea acestor măsuri se dorește asigurarea susținerea agenților economici și, implicit, protejarea angajaților care vor avea de suferit din cauza epidemiei de coronavirus.

Ce arata datele unui sondaj efectuat de BestJobs

Angajații români se tem că urmează o criză economică declanșată de efectele coronavirusului, arată datele unui sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs. Este principala îngrijorare pentru unul din angajați, urmată de temerea că ar putea contacta virusul (31,1%) sau că ar putea să-și piardă locul de muncă în perioada următoare (11,2%), scrie evz.