Actual

Măsuri fiscale: România, sub presiunea Comisiei Europene

crescut Măsuri fiscale, sursa foto playtech.ro 2.000 de lei Bani, sursa foto playtech.ro
sursa foto playtech.ro

În prezent, asistăm la schimbări semnificative ce urmează să aibă loc în cadrul administrației statului nostru. Deficitul bugetar devine o problemă tot mai stringentă, iar autoritățile se pregătesc să implementeze o serie de măsuri pentru a face față acestui obstacol. Această revizuire presupune o analiză atentă a situației, cu măsuri fiscale programate să intre în vigoare în această toamnă.

Cu toate acestea, aceste reforme se află încă în stadiul de discuții și negocieri. Pentru ca măsurile fiscale și bugetare să devină realitate, România trebuie să obțină aprobarea Comisiei Europene. În acest moment există încă un grad semnificativ de incertitudine cu privire la conținutul și consecințele acestor măsuri.

Măsuri fiscale propuse de Guvern

Măsurile fiscale propuse de Guvernul României sunt subiectul unor dezbateri intense cu Comisia Europeană, care solicită României să adopte politici  mai stricte decât cele propuse inițial de Executiv. Printre aceste propuneri se numără, conform unor surse politice, majorarea taxei pe valoarea adăugată la nivelul de 21%. La Bruxelles, trei miniștri din cabinetul  lui Marcel Ciolacu au prezentat planul lor pentru a reduce deficitul bugetar.

Chiar și așa, ministrul de Finanțe și unii economiști susțin că România nu își poate permite acum măsuri fiscale  atât de severe. După întâlnirea din vineri, se așteaptă ca întregul pachet de măsuri să fie aprobat. Această întâlnire a avut loc între premierul Marcel Ciolacu și Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Ce cerințe are Comisia Europeană

Comisia Europeană solicită, de asemenea, unele măsuri suplimentare, cum ar fi majorarea TVA de la 19% la 21%, accelerarea reformei sistemului de pensii și implementarea reformei salarizării unice. Toate aceste măsuri au ca scop aducerea României în limitele deficitului bugetar prevăzut, care se ridică la 4,4% până la finalul anului. Potrivit ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, implementarea acestor pași ar putea duce la incapacitatea de plată a țării.

Pe lângă problemele fiscale, România se confruntă și cu o creștere a șomajului. Aceste preocupări au fost subliniate și de analistul economic Mircea Coșea. „Vom avea și șomaj. Se închid firme și pierderi de activitate pe piața europeană. Va fi foarte greu, iar guvernul României se află între ciocan și nicovală. Nu are o strategie, umblă cu măsuri de cosmetizare. Este partizanul creșterii impozitelor și taxelor fără să se gândească la efectele negative pe care le are.”, a spus Coșea.

Conform lui Mircea Coșea, majorarea cotelor de TVA nu va conduce la o îmbunătățire semnificativă a colectării fiscale. El spune că măsura va atrage presiuni din partea sindicatelor și a cetățenilor. Această situație este delicată pentru Guvern, mai ales că se apropie un an electoral.

Comisia Europeană exprimă preocupări cu privire la modul în care vor evolua aceste reforme în România. La sfârșitul săptămânii, este programată o nouă întâlnire între reprezentanții României și cei de la Bruxelles pentru a discuta aceste aspecte.

„Să ai un buget care arată că acea țară care e membră a pieții tale are un guvern. Care este capabil să găsească căi care să nu ducă la un colaps. Atât timp cât România trăiește numai din împrumuturi este clar că e o problemă pentru Uniunea Europeană. Pentru că în cazul unei crize România nu-și poate acoperi împrumuturile”, a mai spus Mircea Coșea, conform Europa FM.