Social

Marcel Ciolacu a făcut anunțul! Milioane de români vor primi 1.500 de lei

500 de lei datoria publica (sursă foto: Ziarul de Muscel) datoriile
sursă foto: Ziarul de Muscel

În urmă cu o săptămână,  Guvernul a transferat fondurile pe cardurile electronice, reprezentând o nouă tranșă de asistență socială furnizată prin programul „Sprijin pentru România”. Această sumă, în valoare de 250 de lei, marchează cea de-a opta tranșă de la lansarea acestui program și a patra din acest an.

Beneficiarii primesc aceste ajutoare de șase ori pe parcursul unui an, la intervale de două luni. Fiecare tranșă însumează 250 de lei, deci, ajutorul este de 1.500 de lei pe an.

Marcel Ciolacu promite că românii vor continua să primească ajutor financiar și în 2024

Aceste fonduri pot fi utilizate de către persoanele aflate în situații vulnerabile pentru a cumpăra alimente și pentru a asigura mese calde.

Potrivit declarației Prim-Ministrului României, Marcel Ciolacu, aceste ajutoare vor fi păstrate și în anul 2024.

„Astăzi avem o veste bună de la Ministerul Fondurilor Europene: toate cardurile sociale au fost încărcate cu sumele pentru alimente aferente tranșei pe luna august. Vorbim de 2,4 milioane de români care au primit un sprijin de 250 de lei din partea statului.

Mai mult, din negocierile avute înainte de domnul ministru Boloș, aceste programe vor continua și în exercițiul financiar viitor şi vor fi prinse și din 2024 încolo”, a declarat Marcel Ciolacu pe 18 august.

Beneficiarii mai au de primit 500 de lei

Aceste fonduri de sprijin, în cuantum de 250 de lei, sunt acordate persoanelor aflate în situații vulnerabile cu scopul de a achiziționa alimente și a asigura mese calde. Până în prezent, în 2023, beneficiarii au primit patru tranșe în valoare de 250 de lei fiecare, totalizând 1000 de lei, lăsând să se mai acorde două tranșe în valoare de 500 de lei.

Persoanele care beneficiază de aceste vouchere electronice trebuie să fie pensionari din sistemul public de pensii, pensionari aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiari ai unor drepturi conferite de legi speciale, suportate de casele teritoriale de pensii, cu venituri care nu depășesc 1500 de lei pentru tranșele din 2022 și 1700 de lei pentru cele din 2023.

În categoria celor eligibili se încadrează, de asemenea, adulții și copiii cu handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri proprii sub 1500 de lei pentru tranșele din 2022 și 1700 de lei pentru cele din 2023.

Luna august aduce o premieră

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, aproximativ 2,5 milioane de români beneficiază de aceste vouchere.

Mai mult, luna august a mai adus o schimbare importantă, este vorba despre măsura implementată prin ordonanță de urgență, prin care adaosurile comerciale pentru 14 categorii de produse considerate esențiale au fost reduse cu 25%.

„Pentru prima dată, acordarea sumei de 250 lei pe cardurile de alimente, atât de necesară persoanelor cu venituri mici, vine în contextul în care prețul produselor de bază scade, în medie, cu 25%. Astfel, măsurile agregate de susținere a puterii de cumpărare a persoanelor vulnerabile conduc la un rezultat pozitiv în contextul în care oamenii vor avea la dispoziție aceleași produse, dar la un preț mai mic. Aproximativ 2,5 milioane carduri „Sprijin pentru România” vor fi alimentate cu o nouă tranșă de 250 de lei până la data de 15 august, astfel încât beneficiarii acestora să poată folosi acest ajutor cât mai repede. Programul «Sprijin pentru România» funcționează deja de mai bine de un an, timp în care în jur de 2,5 milioane de români aflați în situații dificile au primit ajutor pentru a-și cumpăra alimente și mese calde”, este declarația făcută de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene din România, Adrian Câciu, conform mfe.gov.ro.