Actual

Măsurile fiscale, povară pe spatele românilor. Ce taxe și impozite va trebui să plătim

bani pentru romani, fonsuri din partea statului venituri (sursă foto: playtech.ro) 10.000 de lei
sursă foto: playtech.ro

Măsurile fiscale vor aduce schimbări semnificative pentru români. Țara noastră se confruntă cu o situație destul de grea din punct de vedere economic. Deficitul bugetar reprezintă principala preocupare a oficialilor. Aceștia doresc să implementeze diferite măsuri fiscale pentru a rezolva cât mai repede gaura din bugetul de stat.

Aceste inițiative ale Guvernului vor fi adoptate săptămâna următoare. Măsurile fiscale vor aduce sume mai mari de plătit pentru români. Aceștia se vor confrunta cu taxe și impozite mai mari.

Măsurile fiscale, o povară pentru români

După aproape trei luni de negocieri, faimoasele măsuri fiscale vor fi adoptate săptămâna următoare. Aceste inițiative pun multă presiune pe umerii oficialilor. Așadar, unele măsuri vor fi discutate și luni. În urma unei ultime runde de negocieri între liderii PNL și PSD, Guvernul a luat deciziile finale.

Executivul a semnalat că își asumă răspunderea pentru efectele pe care aceste măsuri le-ar putea avea la nivelul țării. Taxa suplimentară pe veniturile bancare va rămâne cu siguranță în vigoare. De asemenea, va fi implementată și inițiativa ce prevede impunerea unei taxe pe lux. Aceasta se adresează persoanelor care dețin locuințe cu o valoare mai mare de 500.000 de euro. În plus, noile reguli privind tichetele de masă vor fi aplicate.

Impozitul pe locuință

Măsurile fiscale vor afecta și proprietarii de case. Locuințele care costă mai mult de 500.000 de euro vor fi supuse unui impozit suplimentar de 0,3%. Acest procent va fi aplicat la nivelul sumei care depășește pragul de 500.000 de euro.  Liberalii au dorit ca impozitul să nu se bazeze pe valoarea cumulată a proprietăților. Dar nu au reușit să convingă reprezentanții PSD.

Taxa de lux va fi aplicată și pentru mașinile sau bărcile scumpe. Mijloacele de transport care depășesc ca valoare suma de 75.000 de euro, vor fi impozitate cu o taxă de 0,3%. Angajații care primesc tichete de masă trebuie să înceapă să contribuie la asigurarea lor de sănătate de la 1 ianuarie. Guvernul intenționează să le permită angajatorilor să le dea salariaților bani în numerar în loc de tichete.

Taxe pe veniturile băncilor

Sectorul bancar va avea destul de mult de suferit în urma implementării acestor măsuri. Guvernul a luat decizia de a urma modelul Italiei și de a impune o taxă suplimentară pe venit. Este vorba de aplicarea unei taxe de 1% pe câștigurile realizate. În această categorie vizată se încadrează instituțiile bancare care au făcut profit din creșterea dobânzilor.

„Era să se definească foarte clar ce înseamnă cifra de afaceri. La bănci nu e aceeași cifră de afaceri ca la o altă activitate comercială, şi au zis că vor specifica foarte clar ce înseamnă cifra de afaceri.” a explicat Marcel Ciolacu .

Contribuția la sănătate

Potrivit noilor reglementări, persoanele care lucrează în agricultură și construcții vor plăti contribuții la sănătate. Iar cei care lucrează în IT și câștigă peste 10.000 de lei vor fi nevoiți să plătească impozit pe venit la stat.

Numeroase modificări sunt legate de microîntreprinderi. Potrivit discuțiilor preliminare, 1% din cifra de afaceri a micilor firme sub 60.000 de euro va fi impozitată. Impozitul va fi de 3% din cifra de afaceri pentru cele cu o cifră de afaceri cuprinsă între 60.000 și 500.000 de euro, conform Pro Tv .