Social

Medicamentele generice dispar pe capete! Dar avem și vești bune dinspre Ministerul Sănătății

Simona Cocoș
Foto: infoactual.ro

Peste 3.000 de medicamente generice mai ieftine au dispărut în ultimii ani de pe piața din țara noastră, deoarece producătorii nu își mai permit să le fabrice la prețurile stabilite de Ministerul Sănătății. Așa că, facem cumpărături mai scumpe.

În România sunt de șase ori mai puține astfel de produse decât în Germania și de patru ori mai puține decât în Polonia.

Ne explică Simona Cocoș

Președinta Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România, Simona Cocoș, a explicat cum s-a ajuns în această situație.

”Producătorii nu își mai permit să le producă din cauza taxei clawback, prețului care este fixat de minister și inflației, inflație care afectează toate costurile care intră în producția medicamentului. Dacă dispar aceste produse care sunt foarte accesibile ca preț, atunci singura variantă pe care o are un pacient este să ia un produs mai scump. Pierde el și pierde și statul, pentru că trebuie să compenseze un produs mai scump”, a declarat Simona Cocoș.

În aceste condiții, producătorii de medicamente generice cer ajustarea prețurilor cu rata inflației, cel puțin pentru cele care costă până în 50 lei, și alinierea taxei clawback la 15% pentru medicamentele generice.

Trei vești bune

Ministerul Sănătății a decis în urma unor consultări cu producătorii de medicamente generice, luarea a trei măsuri importante care vin în sprijinul pacienților:

  1. Alinierea taxei clawback pentru medicamentele generice, atât la cele produse local, cât și la cele importate, la 15%;
  2. Indexarea cu inflația a medicamentelor cu prețuri mici, lucru care va asigura disponibilitatea pe piață a acestei categorii de medicamente;
  3. Modificarea contractului cadru în vederea creșterii accesului pacienților români la medicamente biosimilare de ultimă generație – inițiativă comună a Ministerului Sănătății și CNAS.

APMGR salută aceste inițiative aflate în stadiul de proiect legislativ, consideră că toate vin în sprijinul pacienților și așteaptă cu interes adoptarea și publicarea acestora în Monitorul Oficial.

„Salutăm deschiderea către dialog a domnului Ministru, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, participarea activă la consultări și concentrarea pe identificarea celor mai bune soluții pentru ca pacienții români să aibă acces la medicamente. O percepem ca pe un suflu nou în Ministerul Sănătății, cu o abordare centrată pe soluții pentru pacienți și pentru această industrie care are peste 20 de unități de producție în România. Considerăm că aceste inițiative reprezintă un pas semnificativ în crearea unui sistem de sănătate sustenabil.” spune Simona Cocoș, președinta APMGR.

Taxa clawback, împreună cu politica celui mai mic preț,  au reprezentat de-a lungul anilor o povară pentru medicamentele generice, fapt ce a condus la dispariția de pe piață a aproximativ 3000 de medicamente generice în ultimii 6 ani.

Ce esteAPMGR

Înființată în 2009 la inițiativa unui grup dinamic de companii producătoare de medicamente generice de înaltă calitate, Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România este o organizație non-guvernamentală și indepedentă care își propune să contribuie în mod activ la îmbunătățirea accesului la tratament farmaceutic pentru pacienții români. În prezent, APMGR reunește cele mai importante companii din domeniul producției de medicamente generice prezente pe piață românească: Accord Healthcare, Antibiotice S.A, Dr. Reddy’s, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Magistra CC, Medochemie, Sandoz, Stada, Terapia S.A, Teva, Viatris, Zentiva.