Diverse

Alexandru Rafila a rezolvat problema. Nici o farmacie nu va mai vinde antivirale și antibiotice fără rețetă

Alexandru Rafila a rezolvat problema. Nici o farmacie nu va mai vinde antivirale și antibiotice fără rețetă

Gripa și virozele respiratorii, alături de coronavirus au pus stăpânire pe români, iar medicamentele sunt din ce în ce mai puține. S-a găsit însă soluția, spune Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a declarat că a fost găsită cea mai bună cale pentru ca bolnavii să aibă medicamentația de care au nevoie. Antiviralele și antibioticele vor fi de acum înainte distribuite în toate farmaciile, însă exclusiv pe bază de rețete.

“Utilizarea lor în afara prescripției poate să fie periculoasă sau chiar contraindicată”

„În această perioadă trebuie să furnizăm medicamente, dar ele trebuie eliberate pe bază de prescripție, dacă ne referim la antivirale și la antibiotice, exclusiv pe bază de prescripție. (…) Reiterăm acest lucru farmaciilor, să nu elibereze decât pe bază de prescripție.

Scopul este să tratezi, nu să stochezi astfel de medicamente și utilizarea lor în afara prescripției poate să fie periculoasă sau chiar contraindicată, mai ales dacă ne referim la antibiotice în cazul infecțiilor virale.

Antibioticele nu sunt utilizate ca să scadă febra sau să trateze infecții virale, nu se dau decât în cazul infecțiilor bacteriene dacă acest lucru este constatat de către medic”, a declarat Rafila.

“Comparativ cu luna decembrie, cantitățile de Oseltamivir au crescut de 10 ori”

De asemenea, Rafila susține că știe ce trebuie făcut și pentru ca spitalele să aibă cât mai multe antivirale cu care să trateze bolnavii. Ministrul Sănătății e convins că astfel nu vor mai existe problemă în următoarea perioadă.

„Știu 5 sau 6 mari distribuitori care au preluat importante cantități de Oseltamivir tocmai ca să le distribuie în farmacii în această perioadă.

Comparativ cu luna decembrie, cantitățile de Oseltamivir au crescut de 10 ori, cantitățile care sunt distribuite în farmacii, deci o cantitate foarte mare. Nu cred că vom avea probleme în următoarea perioadă, ele vor fi la dispoziția celor care au nevoie”, a afirmat ministrul.