Info Actual > Diverse > Medicii avertizează! Cât de periculos este, de fapt, uscatul rufelor în casă
Diverse

Medicii avertizează! Cât de periculos este, de fapt, uscatul rufelor în casă

Medicii avertizează! Cât de periculos este, de fapt, uscatul rufelor în casă

Medicii avertizează! Spațiul destinat uscării rufelor este o problemă majoră pentru mulți dintre noi. Nu mulți știu însă, cât de periculoasă este această procedură pentru sănătate.

Oamenii de știință din Scoția au identificat un pericol neştiut pentru sănătate: uscatul rufelor. Ei susțin că hainele puse la uscat în interiorul caselor ameninţă sănătatea persoanelor predispuse la astm, rinită alergică şi alte tipuri de alergii.

Medicii avertizează! Cât de periculos este, de fapt, uscatul rufelor în casă

Cercetătorii au descoperit în foarte multe locuinţe un nivel de umiditate ridicat. Rufele puse la uscat în interiorul caselor erau responsabile pentru o treime din umiditatea înregistrată.

Cercetătorii cer companiilor imobiliare să includă în construcţiile viitoare spaţii dedicate uscării hainelor, pentru a elimina acest pericol pentru sănătate.

Nivelul ridicat al umidităţii din aer este prea mare

Experţii instituţiei din Glasgow au studiat 100 de locuinţe, descoperind că 87% dintre persoane îşi uscau hainele în interiorul casei atunci cînd vremea de afară era prea răcoroasă. Rosalie Menon, unul dintre cercetătorii ce au desfăşurat acest studiu, a declarat că majoritatea oamenilor nu conştientizau nivelul ridicat al umidităţii din aer.

„Intrînd în casele oamenilor am văzut că îşi uscau hainele în sufragerii, în dormitoare, unii îşi decorau la propriu casa cu hainele puse la uscat. Oamenii nu conştientizează că hainele spălate emit doi litri de apă în aer”, spune Menon.

Așadar, 75% din casele studiate prezentau un nivel de umiditate al aerului ce facilita apariţia acarienilor de praf. De asemenea, oamenii de ştiinţă au descoperit că în casele în care hainele erau puse la uscat în interior, nivelul sporilor de mucegai era mult mai mare, potrivit noi.md/md.