Lifestyle

Melatonina, un hormon natural puternic și eficient. Tot ce trebuie să știi despre unul dintre cei mai puternici antioxidanți

Melatonina, un hormon natural puternic și eficient. Tot ce trebuie să știi despre unul dintre cei mai puternici antioxidanți

Melatonina, un hormon natural puternic și eficient. Melatonina este un hormon natural produs de glanda pineală. Furnizarea suplimentară de melatonină ameliorează în mod eficient tulburările de somn.

Este, de asemenea, utilizat pentru a stimula sistemul imunitar, pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare, pentru a proteja împotriva deteriorării ADN-ului care duce la cancer și ca tratament suplimentar pentru cancer.

Glanda pineală, numită și epifiză, controlează, împreună cu hipotalamusul, ciclurile de veghe și somn. Sub efectele întunericului, eliberează melatonina, hormonul care ne reglează ceasul intern în poziția de dormit. Nivelul melatoninei atinge vârfurile între 1 a.m. și 5 a.m. Când vin zorii, lumina inhibă secreția de melatonină și ceasul nostru este plasat în poziția de trezire. După masă, nivelul acesteia crește, ceea ce explică parțial de ce vă puteți simți somnoros după ce ați mâncat.

Când se produce melatonină, aceasta rămâne doar în sânge timp de 20 până la 90 de minute. Deoarece este foarte solubilă în grăsimi și ușor solubilă în apă, melatonina pătrunde cu ușurință în fiecare compartiment celular (membrană, citoplasmă și nucleu) din fiecare celulă din corp.

La fel ca în cazul multor alți hormoni esențiali, producția de melatonină începe să scadă de la pubertate și apoi scade în mod regulat până la vârsta de 70 de ani, când poate reprezenta doar 10% din nivelurile tinereții. Această scădere a producției de melatonină este adesea semnalul inițial pentru apariția multor boli degenerative.

Un antioxidant deosebit de puternic

Melatonina este unul dintre cei mai puternici antioxidanți cunoscuți. Exercită acțiuni omniprezente, antioxidanți direcți și indirecți și neutralizează radicalii liberi. Pe lângă detoxifierea unei game largi de molecule foarte reactive, melatonina stimulează și enzimele antioxidante.

Mai mult, un produs derivat din interacțiunea melatoninei cu radicalii liberi, N1-acetil-N2-formil-5-metoxichinuramina, este un puternic agent de eliminare a radicalilor liberi, cu o putere cel puțin echivalentă cu cea a melatoninei în sine. Această capacitate de a provoca o „cascadă antioxidantă” crește și mai mult rezistența melatoninei la deteriorarea oxidativă.

Îmbătrânirea, melatonina și tulburările de somn

Persoanele în vârstă suferă adesea de tulburări de somn, în mare parte deoarece producția de melatonină, ca și a altor alți hormoni esențiali, scade de-a lungul anilor. Trezirile timpurii sau nocturne și dificultățile de somn devin mai frecvente.

Cercetătorii de la Technion Institute of Technology din Israel au studiat efectele suplimentării cu melatonină la persoanele în vârstă cu insomnie și deficiențe de melatonină. Au primit 2 mg de melatonină cu eliberare rapidă, 2 mg cu eliberare prelungită sau un placebo cu două ore înainte de culcare, tratament urmat de o perioadă de două luni în care au luat 1 mg de melatonină cu eliberare prelungită sau un placebo înainte de culcare .

Tratamentul cu 2 mg de melatonină cu eliberare rapidă sau prelungită a îmbunătățit calitatea somnului la persoanele în vârstă cu insomnie. Amorțeala a fost mai rapidă cu melatonina cu eliberare rapidă, în timp ce calitatea somnului a fost mai bună cu melatonina cu eliberare prelungită. Aceste îmbunătățiri au persistat atunci când tratamentul a fost trecut la 1 mg.