Lifestyle

Mihaela Bilic, semnal de alarmă! Greșeala de nutriție pe care sigur și tu o faci. Despre ce este vorba

Mihaela Bilic, semnal de alarmă! Greșeala de nutriție pe care sigur și tu o faci. Despre ce este vorba
Mihaela Bilic, semnal de alarmă! Greșeala de nutriție pe care sigur și tu o faci. Despre ce este vorba.

Celebrul nutriționist Mihaela Bilic a explicat într-o postare pe pagina sa de Facebook că lămâia și mierea nu trebuie sub nicio formă să fie încălzite. Altfel, nu numai că nu beneficiem de avantajele substanțelor active din aceste alimente, dar putem avea parte de compuși toxici.
„Cum să beneficiem de toate avantajele vitaminei C? Ferind-o de căldură! Am avut zilele astea privilegiul să stau de vorbă cu un farmacist de excepție. Și am profitat, punând întrebări despre o mulțime de substanțe și nutrienți, cu dorința de a găsi noutăți și remedii eficiente pentru sănătate.

In cursul după-amiezii, cu ocazia ceaiului de la ora 5, am primit o avertizare neașteptată legată de banala felie de lămâie pe care vroiam să o pun în ceașcă.

“Atenție, mi-a spus domnul farmacist, la peste 60 grade acidul ascorbic se transformă în ascorbați și își pierde efectul benefic antioxidant.”

Fir-ar să fie, mi-am zis în gândul meu, păi 60 grade înseamnă doar încălzit, nici măcar fiert! Păi asta înseamnă “ADIO” vitamina C din toate fructele și legumele gătite. Va trebui să învățăm să le consumăm crude, să le ronțăim precum iepurașii. Și abia acum, când mi s-a confirmat cât e de sensibilă, văd necesitatea suplimentelelor cu vitamina C, de măcar 0,5g/zi, mai ales în perioadele în care avem nevoie de o imunitate crescută.

Iar veștile proaste nu se opresc aici.

“Aceeași greșeală se face și cu mierea”, a continuat domnul farmacist, “încălzirea nu numai că distruge substanțele active, dar poate genera inclusiv compuși toxici.”

Așa că ne place sau nu, trebuie să ținem seama de farmacologie dacă vrem să avem beneficii din nutriție. Și da, se confirmă faptul că nu toate produsele din alimentația noastră trebuie gătite/ preparate termic.
Concluzia e clară și fără drept de apel: Natura ne-a făcut omnivori ca să putem mânca din toate, și animale și vegetale și crude și gătite. Asta înseamnă să mănânci sănătos!”, a fost mesajul Mihaelei Bilic.