Actual

Mihai Necolaiciuc vrea să scape de dosarul în care a fost condamnat după 20 de ani de la comiterea faptelor

Mihai Necolaiciuc vrea să scape de dosarul în care a fost condamnat după 20 de ani de la comiterea faptelor

Anul 2023 pare a fi un al al surprizelor în cazul fostului direct al CFR, Mihai Necolaiciuc. Pe 25 ianuarie, Necolaiciuc  află dacă scapă sau nu de dosarul în care este vizat de peste 20 de ani, judecătorii urmând să stabilească de când anume curge termenul de prescripție a faptelor.

Mihai Necolaiciuc invocă prescripţia şi vrea să scape de dosarul în care a fost condamnat după 20 de ani de la comiterea faptelor

Fostul director general al CFR, Mihai Necolaiciuc, supranumit şi „Ţarul Căilor Ferate”, a ajuns celebru după ce, în anii 2000, a „dotat” compania cu tot felul de bunuri despre care anchetatorii au spus că erau scumpe, inutile și luate fără licitație: wc-uri ecologice la preț dublu, șuruburi, trandafiri, costume de scafandru. Mai mult, într-un dosar mai vechi Necolaiciuc a fost acuzat de procurori că ar fi vândut la fier vechi mii de vagoane și de locomotive.

În februarie 2005, Nicolaiciuc a fugit din ţară, iar patru ani mai târziu a fost prins în SUA, Florida şi adus în țară în 2011.

Necolaiciuc a ispășit o parte din condamnarea de 8 ani de închisoare pentru achizițiile supraevaluate pe care le-a făcut pe vremea când era în funcție și a fost liberat condiționat după numai 2 ani executați, în 2018.

Numai că fostul director general al CFR mai avea un dosar deschis de la Parchet, cel legat de achiziția a 1.016 bucăți toalete ecologice și elemente euro wc (din care 289 cu o singură cabină și 727 cu două cabine), în valoare totală de 1.702.593 USD (echivalent în lei 55.644.361.385 lei, respectiv 1.850.722 Euro)

La un simplu calcul, un asemenea WC ecologic a fost cumpărat de Necolaiciuc, în 2002-2003, cu 1.821 de euro.

Condamnat după 20 de ani de la comiterea faptelor

Acesta este dosarul în care Tribunalul București l-a condamnat din nou pe Mihai Necolaiciuc, pe data de 7 iunie 2022, de data asta la o pedeapsă de 9 ani și 6 luni pentru abuz în serviciu. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel București, unde va fi pronunțată decizia definitivă pe data de 25 ianuarie 2023.

În prezent, Mihai Necolaiciuc invocă decizia CCR din data de 26 mai 2022 pe tema prescripției.

Numai că, în cazul lui Nicolaiciuc cursul prescripției a fost întrerupt pe perioada în care acesta s-a ascuns în SUA, a fost repatriat cu mențiunea că nu poate fi judecat pentru alte fapte decât cele din hotărârea de extrădare, iar abia în 2018 americanii și-au dat acordul pentru anchetarea lui în noul dosar.

Prescripția în cazul lui Necolaiciuc a făcut obiectul unor discuții înainte de decizia CCR

Prescripția în cazul lui Mihai Necolaiciuc a făcut obiectul unor discuții înainte de decizia CCR. Inițial, pe data de 25.06.2021, Tribunalul București a dispus încetarea procesului penal cu privire la fostul director general al CFR ca urmare a intervenției prescripției.

Ulterior, Curtea de Apel București a hotărât, pe data de 17.12.2021, să trimită cauza la rejudecare la Tribunalul București.

În al doilea ciclu procesual, instanța de fond l-a condamnat pe Necolaiciuc, pe data de 7 iunie 2022, la 9 ani și 6 luni de închisoare.