Actual

Milioane de oameni se apropie de sărăcie! Iată ce pensie te așteaptă

Bani prejudiciu mamele majorările Start-up Nation
Sursa foto capital

În prezent, cetățenii români contribuie cu o sumă considerabilă din salariul lor la pensiile pentru limită de vârstă. Potrivit estimărilor, oamenii nu vor avea suficienți bani pentru pensie după ce vor înceta să mai lucreze.

În ceea ce privește pensiile, în prezent este posibil să solicităm caselor județene de pensii un buletin de calcul, care oferă o estimare exactă a sumei pe care o vom primi atunci când ne vom pensiona de la locul de muncă.

Cât trebuie să câștigi pentru a trăi bine la vârsta a treia

De exemplu, calculele arată că, dacă ieșiți la pensie în 2033 și nu ați cotizat la pensiile private obligatorii, veți obține o pensie medie de 1 250 de lei la un salariu brut de 4 000 de lei (aproximativ 2 400 de lei net).

Pensia dumneavoastră nu va fi mai mare de 1 870 de lei dacă vă pensionați peste 10 ani cu un salariu brut anual de 6.000 de lei. Pensia din 2033 va fi echivalentă cu 2 500 de lei doar pentru un salariu brut de 8 000 de lei (sau circa 4 700 de lei net).

Până la sfârșitul anului 2022, România va avea peste 4,7 milioane de pensionari. Fie că încă lucrează și se pregătesc să iasă la pensie, fie că au acceptat deja pensionarea anticipată, mulți români sunt curioși să afle când ar putea ieși la pensie. Astăzi, puteți stabili rapid dacă vă puteți califica pentru pensie anticipată, pensie anticipată parțială sau pensie în funcție de vârstă.

Vizitați site-ul Casei Naționale de Pensii Publice pentru a afla când vă puteți pensiona. Data nașterii și sexul trebuie introduse în câmpurile corespunzătoare de acolo. Puteți afla data anticipată de pensionare după ce introduceți aceste informații, potrivit Antena 3 CNN.

Pensiile vor fi recalculate

În aceste zile, recalcularea pensiei este un subiect de actualitate, iar românii pot solicita această procedură completând o cerere și furnizând actele necesare. Recalcularea pensiei este posibilă atât pentru cei care au continuat să lucreze după împlinirea vârstei de pensionare, cât și pentru cei care au ieșit deja la pensie și au acumulat stagii de cotizare după deschiderea dreptului la pensie pentru limita de vârstă.

în urma realizării oricărui stagiu de cotizare de cel puțin 12 luni care s-a încheiat după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, fiecare român are dreptul de a solicita recalcularea pensiei sale. Orice persoană care îndeplinește aceste condiții poate solicita acest proces, care permite modificarea drepturilor de pensie în funcție de contribuțiile suplimentare efectuate.