Social

Milioane de români așteaptă degeaba! Ce s-a întâmplat cu cardurile de energie?

voucherele de energie, sursa foto: europafm.ro
sursa foto: europafm.ro

Statul oferă sprijin financiar concetățenilor aflați în dificultate și îi ajută să facă față costurilor ridicate care sunt necesare pentru a asigura un nivel decent de trai. Cu creșterea semnificativă a prețurilor, în special în cazul energiei, autoritățile au pus la dispoziție sprijin financiar pentru a ajuta persoanele și familiile cu nevoi să gestioneze cheltuielile.

Peste 4 milioane de locuitori din România beneficiază de carduri de energie și de sume de bani pe care le pot utiliza pentru a plăti facturile către furnizori.

Cine și de ce nu a primit cardul de energie?

Cu toate acestea, există unele persoane eligibile care încă nu au primit aceste carduri. Din numărul total de beneficiari ai acestui sprijin social, se constată că aproximativ 52.000 de carduri de energie nu au fost încă distribuite. Pentru cei care se află în această situație, este crucial să cunoască pașii necesari.

Conform informațiilor furnizate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), un număr de peste 52.000 de carduri de energie nu au fost încă livrate beneficiarilor, în timp ce altele peste 75.000 au fost anulate. Această problemă este atribuită Ministerului Muncii și Poștei Române, responsabile de emiterea, distribuirea și desemnarea beneficiarilor. Aproximativ 4 milioane de români beneficiază în total de această asistență guvernamentală, care vine în ajutorul persoanelor cu venituri reduse pentru a acoperi costurile cu energia. De două ori pe an, fiecare persoană primește 700 de lei, adică un sprijin total de 1.400 de lei. Această sumă este destinată pentru fiecare locuință sau consum vulnerabil, și poate fi utilizată până la finalul anului calendaristic.

Acest sprijin poate fi folosit pentru plăți legate de energie, gaze, încălzire, butelii, lemn de foc, peleți, cărbune, păcură și alți combustibili solizi și lichizi folosiți pentru încălzirea locuințelor.

4 milioane de români beneficiază de ajutorul de la stat

Cardurile de energie sunt furnizate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, însă producția și distribuirea efectivă sunt gestionate de către Poșta Română. Beneficiarii sunt selectați de instituțiile din cadrul Ministerului Muncii, iar autoritățile fiscale evaluează veniturile pentru a stabili eligibilitatea lor. Distribuirea cardurilor de energie a început în luna februarie. Această măsură de sprijin este destinată celor 4 milioane de persoane care trăiesc în aproximativ 2,8 milioane de familii eligibile, conform datelor oficiale. Cu toate acestea, există persoane care îndeplinesc cerințele pentru acest ajutor și încă nu au beneficiat de el.

Numeroși beneficiari ai acestui sprijin se confruntă cu întârzieri în primirea cardurilor, fiind astfel împiedicați să acceseze banii cuveniți. De exemplu, o pensionară care nu a primit cardul de energie a încercat să afle motivele. S-a descoperit că Poșta Română nu avea adresa corectă pentru ea. Ginerele pensionarei a dezvăluit că au fost necesare multe documente pentru a schimba adresa, dar cardul nu a fost emis nici măcar după depunerea acestora. „Pentru a obține un card corectat, am fost nevoiți să furnizăm numeroase documente la Poștă, inclusiv o adeverință de la primărie, o declarație pe proprie răspundere, o notificare, o copie a buletinului, facturi etc. O adevărată provocare într-o Românie digitalizată! Cu toate că am introdus documentele în sistemul informatic al Poștei Române, cardul corectat nu a fost emis”, a relatat cetățeanul.

Cetățeanul afectat de această problemă a menționat că nu a reușit să contacteze Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, deși a încercat să sune de mai multe ori la numărul de telefon afișat pe site-ul instituției. „Singura interacțiune posibilă este cu un centru de apel al Poștei Române, la numărul 0319966, unde ni se confirmă înregistrarea documentelor în sistemul informatic, dar suntem îndemnați să avem răbdare deoarece sunt mii sau chiar zeci de mii de români în situații similare și că problema va fi rezolvată, însă nu se precizează când”, a adăugat el, conform informațiilor de la Libertatea.