Social

Milionarul Adrian Homan vrea să repare singur, pe banii săi, un pod din Suceava: “Eu le pot face într-o noapte”

Omul de afaceri Adrian Homan vrea să repare singur un pod din Suceava
sursa foto: Infofinanciar.ro

În orașul Milișăuți din județul Suceava există un pod peste râul cu același nume traversat zilnic de peste 9.000 de mașini. De ani de zile acesta se află în reparații și circulația se desfășoară semaforizat pe un singur sens. În prezent, lucrările sunt blocată în așteptarea unui aviz pentru construcția unui pod provizoriu, prin albia apei, care să permită oprirea totală a circulației.

Între timp, Adrian Homan, un om de afaceri născut în zona Bucovinei, cu o avere de zeci de milioane de euro, anunță că vrea să finalizeze el lucrările sistate încă din luna noiembrie a anului trecut, în condițiile în care se anunță o perioadă plină pentru județul Suceava în vara acestui an, iar situația actuală nu dă semne să se schimbe prea curând.

Un om de afaceri vrea să repare de unul singur podul din Milișăuți

Cu afaceri în domeniul construcțiilor și o avere estimată de Top 300 Capital la 50-60 de milioane de euro, Adrian Homan este dispus să repare podul pe banii săi, ca apoi să îl doneze autorităților, în condițiile în care zona Bucovinei va avea o serie de evenimente importante în anul 2023, iar infrastructura deficitară din zona va crea probleme celor care vor să o viziteze.

Acesta spune că nu înțelege cum de acest pod nu este gata de ani de zile și oamenii sunt nevoiți să aștepte zeci de minute în perioadele aglomerate.

“Când am fost în weekend-ul ăsta acasă până la mama, că eu sunt din zona Rădăuți, am stat pur și simplu jumătate de oră la ca să trec podul acela, nu știu ce motive sunt și cine este de vină că nu se face. După cum vedem în China, autoritățile fac un spital de 5.000 de locuri într-o săptămână și noi nu suntem în stare să facem un pod care prevede demontarea unor grinzi, punerea grinzilor, turnată placă de beton și asfaltată. Să nu fiu răutăcios, dar asta ar dura o lună de zile. Am înțeles că picioarele podului, să vorbim în vocabular, sunt făcute, sunt stabilizate, deci ar trebui doar grinzile desfăcute, puse alte grinzi noi și turnat beton și asfalt”, a explicat omul de afaceri vorbind despre podul din Milişăuţi, care face legătura între Suceava şi Răduţi.

Adrian Homan este directorul Technic Technostrade si Construcții SA. Cea din urmă este una dintre cele mai mari companii cu capital 100% românesc din domeniul construcțiilor, Construcţii SA având în spate o tradiție de peste 70 de ani în construcții civile, industriale și infrastructură. Printre proiectele sale se numără Aeroportul NATO din Fetești, aeroportul din Brașov sau drumul ce leagă Râmnicu Vâlcea de Târgu-Jiu.

Omul de afaceri Adrian Homan

Adrian Homan are o avere estimată la 50 – 60 de milioane de euro

“Eu le pot face într-o noapte”

Omul de afaceri spune că deține una dintre cele mai mari firme din România în prefabricarea grinzilor de construcții și ar putea să facă grinzile necesare pentru pod într-o singură noapte, însă ar avea nevoie ulterior de 21 de zile pentru a se usca. Acesta promite că, dacă s-ar putea, în 2-3 luni ar termina podul și l-ar deschide.

“Eu dețin unele din intre cele mai mari firme din România în prefabricarea grinzilor de construcții, Construcţii S.A. Sibiu. Eu am cea mai mare linie de prefabricare de grinzi, eu le pot face într-o noapte. Ceea ce trebuie după aia este să fie lăsate să se usuce cel puțin 21 de zile, dar eu în maxim 2-3 luni de zile aș face podul ăla, l-aș deschide”, a explicat omul de afaceri Adrian Homan.

Acesta a povestit că în anul 2023 în zona Bucovinei vor fi niște evenimente unice, mai ales în perioada verii unde în orașul Marginea, numit și orașul olăritului, va fi organizat un festival.

Mai mult, în lunile următoare va fi inaugurată și cea mai mare biserică penticostală din România și chiar din sud-Estul Europei, din orașul de graniță Vicovu de sus, investiție care se ridică la peste cinci milioane de euro.

De ce vrea Adrian Homan să construiască singur acest pod

Adrian Homan spune că nu are rețineri și face ceea ce promite, iar construcția podului din propriile fonduri ar face-o pentru el, ca să rămână cu “inima împăcată”. Mai mult, acesta spune că a încercat să ia legătura cu CNAIR-ul și cu autoritățile locale, dar nimeni nu a vrut măcar să discute acest subiect.

“N-am reținere, că nu pot să să spun ceva și să nu fac. Eu ca să rămân pentru mine cu inima împăcată l-aș face eu din banii mei proprii și l-aș dona instituțiilor care îl administrează, n-am nicio pretenție.

Dacă am posibilitatea să mi-l atribui eu direct, bineînțeles cu toată legislația și tot ce presupune, eu mi-l asum și îl fac până în luna lui mai cel târziu și îl predau autorităților. Eu am încercat să iau legătura cu CNAIR-ul, am încercat să iau legătura și cu autoritățile locale, toată lumea a fuge, zice că nu se poate. Deci nu înțeleg așa ceva. Eu le știu pentru că sunt din Bucovina și sunt la zi cu tot ce se întâmplă”, a mai spus Homan.

Apel către Ministerul Transporturilor

Pe această cale, omul de afaceri Adrian Homan a făcut un apel la adresa președintelui Consiliului Județean, Gheorghe Flutur și la adresa ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, pentru a primi susținerea necesară. Acesta garantează că până în mai ar putea să îl termine, asta dacă ar fi chemat “mâine” să înceapă lucrările necesare.

“Îl rog pe președintele Consiliului Județean, pe Gheorghe Flutur, dacă este de acord să mă susțină că eu îl fac din banii mei și îl predau autorităților. Dacă altcineva nu poate, ținând cont că sunt în zonă, n-am cum. Îl rog și pe ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, să mă susțină că pot să îl fac.

Îi dau garanția aferentă și eu până în luna lui mai le predau podul. Dacă mâine m-ar chema, eu nu zic până de Paște, l-aș termina. Ar fi ceva frumos, prea frumos să fie adevărat”, a completat afaceristul aflat în Top 300 Capital.

CNAIR, greșeală după greșeală privind podul de la Milișăuți

Luna trecută, CNAIR, prind DRDP Iași, a trimis către Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret din cadrul Apele Române o solicitare în vederea obținerii avizului pentru realizarea unui pod provizoriu la Milișăuți, dar aceasta a fost realizată greșit.

Astfel, ABA Siret transmitea către DRDP Iași că avizul de gospodărire a apelor emis în iunie 2021 pentru reabilitarea podului din Milișăuți este în vigoare, dar că avizul inițial a fost emis pentru soluția ce viza că lucrările se desfășoară cu trafic alternativ pe pod și că între timp au apărut modificări față de solicitarea inițială, respectiv înființarea unui pod provizoriu.

Ulterior, DRDP Iași a fost înștiințat că documentația tehnică refăcută va trebui trimisă la ABA Siret completată corect și atenționează DRDP Iași că „execuția de lucrări pe ape sau care au legătură cu apele fără Aviz de gospodărire a apelor constituie contravenție”.

Citește continuarea pe Infofinanciar.ro.