Social

Ministrul Educației vrea ca mediile din gimnaziu să nu mai conteze pentru repartiția în liceu

sorin-cimpeanu

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, își dorește să elimine mediile semestriale, întrucât acestea nu ar conta pe viitor. Propunerea ar urma să ușureze modul de acordare a calificativelor, urmând ca fiecare profesor să facă media generală la finalul fiecărui an, în funcție de cum își cunoaște elevii și de programul școlar.

Ministrul Educației vrea ca mediile din gimnaziu să nu mai conteze pentru repartiția în liceu

Sorin Cîmpeanu a menționat că în continuare elevii vor primi note, însă nu se vor mai face mediile semestriale ca până acum, fiecare elev fiind evaluat prin media anuală generală.

Note se vor da, evaluările sumative, finalizate prin note au rolul lor”, a declarat acesta pentru Digi 24.

Ministrul Educaţiei a declarat că nimeni nu l-a întrebat ce medii a avut pe un anumit semestru, astfel că urmează ca elevii să aibă medii la finalul anului şcolar.

”Eu nici nu ştiu la ce a folosit media pe semestrul întâi. Nu m-a întrebat nimeni ce medie am avut pe semestrul întâi în clasa a IX-a, a X-a sau a XI-a, doar m-au întrebat de mediile generale, le vremea respectivă sau şi după. Deci micşorăm ponderea acestor note în sistem numeric, dar nu o eliminăm. E nevoie de medii generale la finalul fiecărui an şcolar, doar că ele vor rezulta în urma unui proces de evaluare gestionat de fiecare cadru didactic care îşi cunoaşte cel mai bine modul de construcţie a curicumului, care îşi cunoaşte şi elevii, este ajutat să îşi cunoască şi prin aceste evaluări standardizate şi s-ar putea să aibă o evaluare ritmică în aşa fel încât şa finalul anului şcolar vom avea şi note”, a declarat Cîmpeanu.

În ceea ce privește importanța mediei în evaluarea națională, ministrul Educației va organiza o dezbatere publică pentru a putea pune în discuție acest subiect, însă acesta se poziționează ca fiind împotriva importanței mediei din gimnaziu pentru repartiția la liceu:

”Este un aspect pe care mi-aş dori să îl clarificăm. Atunci când pachetul legislativ va fi în consultare publică, vom urmări cu interes acest aspect, dacă e cazul să mai conteze mediile din gimnaziu pentru repartiţia în liceu. Poziţia mea e că mai degrabă nu”, a declarat Sorin Cîmpeanu.