Economic

Ministrul Finantelor, previziune sumbra! Reducere severa a activitatii economice

Ministerul Finanțelor se așteaptă la o reducere severă a activității economice în al doilea trimestru al anului. Scăderea ar urma să fie de peste 14% față de aceeași perioadă a lui 2019.

Programul de convergență publicat de Ministerul Finanțelor arată că impactul pandemiei asupra economiei va fi semnificativ în lunile martie, aprilie, mai și iunie, şi mai ponderat din iulie până în septembrie.

Documentul Ministerului de Finanțe face și o analiză mai detaliată pe cele trei luni maxim afectate de pandemie – martie, aprilie, mai -, când industria prelucrătoare ar urma să scadă cu aproximativ 18% față de aceeași perioadă de anul trecut. Declinul ar urma să fie și mai mare, de peste 35%, la fabricarea produselor textile și a articolelor de îmbrăcăminte, pielărie și industria auto.

Pierderi sunt și în domeniul serviciilor, cele mai afectate sectoare fiind tranzacțiile imobiliare, hotelurile și restaurantele, activitățile creative, transporturile și serviciile de întreținere.

Ministerul Finanțelor se așteaptă ca economia să-și revină în ultimele trei luni din an, astfel încât scăderea să fie de 1,9% pe tot anul. Deficitul bugetar este prognozat pentru finalul anului la 6,7% din PIB – în creștere cu aproximativ 2,4 puncte procentuale față de nivelul din 2019, transmite RRA.