Actual Economic

Ministrul Finaţelor, Adrian Câciu: „România este într-o situație de criză economică. Este nevoie de reforme imediate”

Ministrul Finaţelor, Adrian Câciu: „România este într-o situație de criză economică. Este nevoie de reforme imediate”

Social democraţii par să nu ţină cont de semnalele preşedintelui Klaus Iohanis privind modificările fiscale, catalogate de acesta drept „ieşiri populiste şi afirmaţii de televizor”, şi transmit prin vocea ministrului de  finanţe că trebuie să înţelegem un lucru: noi avem o reformă de făcut în PNRR. Aceasta este singura referire pe care o fac astăzi la regimul fiscal.  Mai mult, ministrul Câciu spune că, de 30 de ani, România a trecut prin multiple crize, pe care decidenții politici au ales să le ignore.

Ministrul Finaţelor, Adrian Câciu: România este într-o situație de criză economică. Este nevoie de reforme imediate

Zilele trecute, președintele României, Klaus Iohannis, spunea că nu susține modificările fiscale anunțate de PSD, fiind catalogate drept „ieşiri populiste şi afirmaţii de televizor”. Mai mult, Iohannis spune că situația economică a țării nu va putea fi redresată peste noapte, așa cum anunță membri din PSD.

La rândul său, ministrul Finanţelor, a anunţat că reformele pe PNRR nu se amână.

„Ca această ajutare, echilibrare, că o să vedeţi, să intre trebuie totuşi un timp de tranziţie, astfel încât şi mediul de afaceri şi cetăţenii să înţeleagă sau să vadă cum vor funcţiona noile mecanisme. Deci, trebuie să luăm aceste decizii acum, pentru ca ele să poată fi valabile de la 1 ianuarie”, a susţinut Câciu.

Ministrul a menţionat că ordonanţa care va face referire la noile măsuri fiscale urmează să fie pusă în transparenţă şi speră că se va aproba săptămâna viitoare.

„Se poate face. Dacă vreţi, pentru cei care sunt mai tineri, cota unică a intrat în vigoare de pe o zi pe alta. Dar noi nu o să ajungem în acea situaţie. O să avem cel puţin cinci luni şi trei săptămâni. Dar pentru cei care susţin cota unică să nu uite că a intrat în vigoare, a fost anunţată pe 30 decembrie şi a intrat în vigoare de la 1 ianuarie. Cam aşa a fost. Dar nu vom fi în situaţia aceea. Va fi timp destul pentru toată lumea să ia act de schimbări, să facă tranziţia, pentru că vor fi tranziţii”, a precizat Adrian Câciu.

Acesta a anunţat dezbateri şi cu mediul de afaceri.

„A fost dialog cu mediul de afaceri deja şi în timpul acesta lucrurile se vor clarifica. Deci, să nu ne facem foarte multe griji din perspectiva termenelor. Aici cred că toată lumea e de acord că la câte derogări au fost la Codul fiscal noi chiar nu mai vrem să fim în acea situaţie în care se fac lucrurile de pe o săptămână pe alta. Dar încercăm. Să schimbi cutumele e destul de dificil în administraţie”, a adăugat ministrul.

În altă ordine de idei, ministrul Finanţelor a anunţat că rectificarea bugetară se va face peste „fix o lună” şi va fi „pozitivă”.