Social

Ministrul Muncii face anunțul mult așteptat! Pensiile seniorilor sunt în siguranță, dar schimbările sunt iminente!

Bani Sursa foto MediaFLUX.ro
Sursa foto MediaFLUX.ro

Pensionarii din România au primit asigurări din partea ministrului Muncii, Marius Budăi, că pensiile pe care le primesc în prezent nu vor fi diminuate. În plus, acesta a dezvăluit că, pentru atingerea obiectivului de schimbare a sistemului de pensii speciale, a fost elaborat un set de standarde și linii directoare, în colaborare cu Comisia Europeană.

Marius Budăi a subliniat că promulgarea unei interdicții legale privind abuzurile din sistemele de pensii reprezintă principiul fundamental al discuțiilor cu Comisia Europeană. El a subliniat necesitatea adoptării unei legislații care să pună capăt abuzurilor și exploatării sistemelor de pensii.

Pensiile românilor nu vor scădea

Pensiile aflate în plată nu vor scădea, că nu au cum să scadă. Vorbim doar de acele pensii care depăşesc salariul aflat în activitate şi acelea care nu afectează partea de contributivitate, lucru care este deja în proiectul de lege propus de Guvern şi trimis în Parlament”, a transmis Marius Budăi.

Potrivit lui Marius Budăi, pensiile militarilor și ale angajaților din Ministerul de Interne (MAI) sunt și ele supuse schimbării.

„Pensiile militare au trecut prin patru reforme până acum iar atît premierul cât şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu sunt extrem de determinaţi ca implementarea PNRR să nu fie pusă în pericol, chiar dacă unii la un moment dat au greşit. Noi trebuie să căutăm acele soluţii şi suntem în căutarea acestor soluţii acum şi discutăm cu Comisia astfel încât nici să nu bulversăm sistemele, nici să afectăm sistemele din punct de vedere al independenţei (..)

Ce se întâmplă cu pensiile speciale?

Potrivit ministrului Muncii, se are în vedere modificarea reglementărilor care reglementează perioada de referință folosită la calcularea pensiilor magistraților și funcționarilor din Legislativ. Epoca de care este legată baza de calcul a pensiei acestora nu va mai fi opțiunea lor, a susținut el.

„Am spus-o şi eu de foarte multe ori că pensiile militare nu sunt pensii speciale. Principiul de bază de la care s-a pornit cu Comisia este acela de a nu mai permite prin legislaţia ca sistemele să fie abuzate, acesta este principiul de bază. În rest, pensiile militare nu sunt pensii speciale. Legislativ, nicio pensie din România nu este pensie specială însă trebuie să faci această tranziţie către omul obişnuit. Nu trebuie să mai fie deosebiri atât de mari”, a mai precizat Budăi.

„Acest lucru se întâmplă treptat şi atunci când vom avea amendamentele gata vom vedea că va fi la lege o anexă (..) care va conţine tabele astfel încât în funcţie de anul şi luna ieşirii la pensie, vor avea perioade diferite”, a subliniat Budăi, citat de România TV.