Actual

USR-ului i-a ajuns! Protestează „împotriva menținerii sistemului de pensii speciale”

USR-ului i-a ajuns! Protestează „împotriva menținerii sistemului de pensii speciale”

Parlamentarii USR au anunțat că protestează împotriva unui proiect de lege care ar menține sistemul pensiilor speciale. Manifestația lor va avea loc în fața sălii de plen a Senatului, cameră unde urmează să fie votat proiectul legislativ controversat. Deputații și senatorii USR consideră că partidele aflate la putere nu vor să modifice îndeajuns sistemul de pensii.

Ei militează pentru desființarea totală a pensiilor speciale, conform unui comunicat pe care l-au publicat. „Senatorii și deputații USR vor protesta împotriva menținerii sistemului de pensii speciale, proiect lege aflat azi la vot, în Senat. Protestul va avea loc în fața sălii de plen a Senatului, de la P1, la ora 9:45”, este anunțul făcut de Uniunea Salvați România (USR).

Măsurile coaliției de guvernare

Problema pensionarilor speciali este principala temă de discuție de pe ordinea de zi a parlamentarilor. În momentul de față, coaliția PSD-PNL-UDMR a căzut de acord asupra unor amendamente, în urma cărora sistemul pensiilor ar fi parțial reformat. Astfel, magistrații din CSM nu ar mai fi eligibili pentru pensie de serviciu după un singur mandat. De asemenea, senatorii din coaliție au propus un impozit de 15% pentru partea de necontributivitate a pensiilor de serviciu. Pensionarii militari ar putea să rămână fără cinci dintre sporurile pe care le au în momentul de față, titrează g4media.ro.

Poziția USR

USR, partid parlamentar de opoziție, și-a exprimat nemulțumirea față de amendamentele coaliției de guvernare. Liderul senatorilor, Radu Mihail, a considerat aceste măsuri insuficiente și chiar o dovadă de „lașitate”, conform declarației pe care a făcut-o în cadrul dezbaterilor de marți:

„Au fost două poziţii în sală: a USR – care vrea contributivitate şi desfiinţarea tuturor pensiilor speciale şi poziţia coaliţiei PSD-PNL-UDMR care vrea să mai amenajeze pe ici, pe acolo, poate îi mai scăpăm pe ai noştri care au pensii speciale. (…) USR a fost singurul partid care a votat împotriva pensiilor speciale. A fost o comisie ruşinoasă pentru că laşitatea PSD-PNL-UDMR a ieşit la iveală. Nu au avut curaj nici măcar să ridice mâna şi să voteze propria dorinţă de a menţine pensiile speciale. Este vorba de cinci milioane de români care contribuie la pensii şi o minoritate care beneficiază de sprijinul actualei puteri. Ne-am întors în epoca USL. Parlamentul este controlat de oameni care nu au nicio legătură cu democraţia. (…) Nu ni s-a permis să vedem cine votează pentru pensiile speciale, nu ni s-a permis să prezentăm argumentele noastre. În plen, USR va continua să susţină faptul că nu putem să ne permitem ca ţară să avem pe unii cetăţeni mai speciali decât alţii”, a spus Radu Mihail.