Diverse

Ministrul Sănătăţii anunţă cum se va deschide anul şcolar 2022-2023 în contextul creşterii numărului de infectări COVID-19

Ministrul Sănătăţii anunţă cum se va deschide anul şcolar 2022-2023 în contextul creşterii numărului de infectări COVID-19

Chiar dacă România a început să înregistreze un număr tot mai mare de îmbolnăviri COVID-19, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, nu crede că viitorul an şcolar va înceapă online. Anul şcolar 2022 – 2023 începe la 5 septembrie, conform unui ordin al Ministerului Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii anunţă cum se va deschide anul şcolar 2022-2023 în contextul creşterii numărului de infectări COVID-19

România a înregistrat un număr tot mai mare de îmbolnăviri COVID-19. Ministrul Sănătăţii a anunţat că specialiştii în sănătate publică estimează că se va ajunge la o medie de 10.000 – 12.000 de cazuri de infectare cu virusul SARS-COV2. Alexandru Rafila spune că ”noul val pandemic se va epuiza până la deschiderea şcolilor”, lucru aproape sigur, şi va exista un interval de timp cu un număr mic de cazuri.

„Acest nou val pandemic se va epuiza până la deschiderea şcolilor, lucrul ăsta aproape sigur şi va exista un interval de timp cu un număr mic de cazuri. Sigur, pot apărea şi alte valuri pandemice, dar până la urmă eu cred că lucrurile au intrat într-o anumită normalitate, pe care am regăsit-o de data aceasta şi la Ministerul Educaţiei, în sensul dorinţei de a păstra şcolile deschise”, a declarat Alexandru Rafila.

El spune că va propune aceeaşi modalitate de monitorizare a evoluţiei pandemiei în România, dacă va fi cazul, nu automat, care să ţină cont de gradul de solicitare şi de încărcare a sistemului de sănătate, nu, pur şi simplu de un număr de cazuri care poate nu avea niciun fel dă relevanţă sau o relevanţă foarte mică şi care ţinea şcolile închise fără să fie persoane internate în spital.

„E clar că poţi lua măsuri pe un termen limitat, însă foarte limitat, nu aşa, să ţinem şcolile închise luni de zile, copiii să piardă foarte mult din acumularea de cunoştinţe şi mai ales să piardă foarte mult din modul lor de viaţă şi de dezvoltare normală”, a afirmat ministrul Sănătăţii la Prima Tv.

Rafila a precizat că discutat cu reprezentanţi ai copiilor, în cadrul unei reuniuni organizate de „Salvaţi Copiii”, iar elevii i-au mărturisit că le-a lipsit extrem de mult interacţiunea fizică în perioada în şcoala s-a făcut online.

„Aceste decizii, care au fost de multe ori luate mai degrabă sub imperiul fricii decât al nevoii, de persoane care, mă rog, probabil că simt mai puţin emoţia şi empatia, nu cred că sunt cele mai bune în a gestiona o situaţie, o criză de sănătate publică. Măsurile trebuie luate responsabil, secvenţial şi să încerci să găseşti acele elemente care într-adevăr sunt obiective: gradul de încărcare al sistemului de sănătate, accesul la servicii de sănătate, da, dar nu aşa, pur şi simplu să ia o măsură care pune în pericol societatea şi economia”, adaugă ministrul.