Social

Ministrul Sănătăţii: Probabilitate mare să fie varianta Omicron în țară. Când o să avem o situație clară

Ministrul Sănătăţii: Probabilitate mare să fie varianta Omicron în țară. Când o să avem o situație clară

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că probabilitatea ca persoanele depistate pozitiv în urma testării, la întoarcerea din Africa de Sud, să fie infectate cu varianta Omicron a virusului este una „mare”, având în vedere că este o tulpină virală care prezintă multe mutaţii, adăugând că pacienţii sunt asimptomatici şi vor sta în izolare, monitorizaţi, timp de 14 zile.

El a fost întrebat care este situaţia în cazul celor trei persoane depistate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 care s-au întors recent din Africa de Sud şi în cazul cărora există „o suspiciune înaltă pentru varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2”.

 

„Da, e vorba de debutul procedurii de secvenţiere care a arătat prezenţa mai multor mutaţii, rămâne să vedem la sfârşitul analizei, dacă este vorba de tulpina Omicron sau de o alta, dar probabilitatea este mare, tocmai datorită faptului că este o tulpină care prezintă multe mutaţii”, a declarat Alexandru Rafila, joi, la finalul întâlnirii cu reprezentanţii cultelor religioase din România unde a participat alături de premierul Nicolae Ciucă.

Procesul de secvenţiere a genomului se realizează în mai multe zile

La întrebarea despre următorii paşi ai autorităţilor, ministrul Sănătăţii a explicat: „Discutăm de o tulpină care a apărut în foarte multe ţări din Europa, ca urmare a călătoriilor pe continentul african”.

 

„Este, în mod evident, decizia luată de izolare şi monitorizare a pacienţilor care au fost infectaţi. Din fericire, ei sunt asimptomatici, deci nu prezintă, practic, o modificare a stării de sănătate. Sunt monitorizaţi vor fi monitorizaţi pe întreaga perioadă de 14 zile necesară pentru acest lucru”, a completat ministrul Sănătății.

„Procesul de secvenţiere a genomului pentru tulpina Omicron se realizează în mai multe etape, pe parcursul mai multor zile. În urma primelor teste, la două dintre cele trei persoane testate există o suspiciune înaltă pentru varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2. Cele trei persoane care au fost depistate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 sunt complet vaccinate. Toate trei persoanele infectate sunt asimptomatice, cu o stare de sănătate bună şi se află în izolare şi monitorizare”, informase ministerul, în cursul dimineții.