Info Actual > Diverse > Alertă MAXIMĂ din cauza tulpinei mutant. Epidemiolog: „Duhul a scăpat deja din sticlă”
Diverse

Alertă MAXIMĂ din cauza tulpinei mutant. Epidemiolog: „Duhul a scăpat deja din sticlă”

Alertă MAXIMĂ din cauza tulpinei mutant. Epidemiolog: „Duhul a scăpat deja din sticlă”

Alertă MAXIMĂ din cauza tulpinei mutant. Epidemiolog: „Duhul a scăpat deja din sticlă”

Omicron, noua variantă a virusului SARS-CoV-2, botezată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, după a cincisprezecea literă din alfabetul grecesc.

Din nefericire, noua tulpină sud-africană este, spun experții, de patru ori mai mai transmisibilă decât Delta. Cehia, Olanda, Marea Britanie, Italia şi Austria se numără printre țările unde a fost confirmată ori este în investigare prezența noii tulpini. În acest context, mai multe state au luat primele măsuri de protecție. Și-au închis granițele, însă oamenii de știință spun că “duhul a scăpat deja din sticlă”, iar noua variantă poate veni… de oriunde.

Autorităţile de la București au anunțat primele măsuri

Autorităţile de la București au anunțat, de asemenea, primele măsuri. Ai noştri, dar și cetăţenii europeni care sosesc din șapte state africane vor sta în carantină. Pentru ceilalţi, intrarea, este interzisă.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: „Urmează să vedem dacă în viitor eficacitatea vaccinării se păstrează în ceea ce priveşte acest virus şi dacă evoluţia bolii este modificată față de varianta standard sau faţă de varianta Delta.”

Arafat: Nu stăm liniştiţi, pregătim următorul val

Raed Arafat, secretar de stat în MAI spune că se pregătesc de următorul val.

„Nu stăm liniştiţi, pregătim următorul val, chiar dacă suntem pe scădere. Încercăm să păstrăm ce am avut – la momentul în care vedem creştere reactivăm mecanisme – număr mai mare de paturi ATI, UPU, suplimentare echipaje intervenție”, spune șeful DSU.

Boris Johnson, premierul Marii Britanii, Hadas Gold, corespondent CNN la Ierusalim, Dr. Amesh Adalja, specialist în boli infecțioase, Hadas Gold, corespondent CNN la Ierusalim, și Maria Van Kerkhove, OMS, sunt doar câțiva dintre cei care au confirmat prezența noii tulpini.

Maria Van Kerkhove: Măsurile de protecţie a sănătăţii publice sunt mai importante ca niciodată

Mai mult, aceștia cer oamenilor să respecte măsurile de protecţie a sănătăţii publice. Maria Van Kerkhove, epidemiolog a bolilor infecțioase, sfătuiește populația să limiteze expunerea pe cât posibil.

„Ce contează acum e ca fiecare să ne limităm expunerea pe cât posibil. Măsurile de protecţie a sănătăţii publice sunt mai importante ca niciodată: distanţarea, masca purtată corespunzător, igiena mâinilor, evitarea locurilor aglomerate, aerisirea încăperilor şi vaccinarea.”, spune Maria Van Kerkhove, OMS.

Boris Johnson, premierul Marii Britanii: „Vom cere oricui intră în Regatul Unit să facă un test PCR la două zile după sosire şi să se izoleze până la primirea unui rezultat negativ.”

Dr. Amesh Adalja, specialist în boli infecțioase: „Scopul este să ”îmblânzim” acest virus, să-l facem cumva să semene cu alte virusuri respiratorii. Virusul acesta ne va însoţi pentru totdeauna, dar sperăm să fie mai puțin amenințător, pe măsură ce se vor vaccina tot mai mulți oameni.”

Hadas Gold, corespondent CNN la Ierusalim: „Fiecare persoană care soseşte pe aeroportul din Tel Aviv trebuie să facă un test PCR înainte de a părăsi terminalul. În plus, israelienii care se întorc în Israel vor fi obligaţi să intre în carantină, indiferent de stadiul lor de vaccinare. De asemenea, toţi cei care s-au întors recent din Africa sunt contactaţi de autorităţile israeliene, pentru a fi testaţi şi li se cere să se autoizoleze, ca măsură de precauţie.”

Rowland Kao, epidemiolog la Universitatea din Edinburgh: „Principala îngrijorare este ca tulpină nouă prezintă atâtea mutaţii ale proteinei spike încât există un risc semnificativ că multe vaccinuri să nu fie eficiente.”, potrivit stirileprotv.ro.