Info Actual > Ezoteric > Minunile ocrotitoarei Moldova. Sfânta Paraschiva a vindecat oameni în mod miraculos!
Ezoteric

Minunile ocrotitoarei Moldova. Sfânta Paraschiva a vindecat oameni în mod miraculos!

Minunile ocrotitoarei Moldova. Sfânta Paraschiva a vindecat oameni în mod miraculos!

Minunile ocrotitoarei Moldova. Sfânta Paraschiva a vindecat oameni în mod miraculos!! Cuvioasa Parascheva, în greacă „Sfânta Vineri”, o martiră romană din secolul al II-lea, este o sfântă venerată în Biserica Ortodoxă Română și în alte biserici de rit oriental, sfânta patroană (ocrotitoare) a Moldovei.

Cuvioasa Parascheva s-a născut la sfârșitul secolului al X-lea, în satul Epivat, Tracia, nu departe de Constantinopol, din părinți bogați și binecredincioși[1]. Ziua ei de pomenire este 14 octombrie, care a fost data decesului său, în secolul al XI-lea.

Cuvioasa paraschiva, cunoscută în popor și sub numele de Sfânta Vineri

Pe 13 iunie 1641, moaștele sale au fost aduse la Iași și așezate în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi. Aducerea moaștelor la Iași a fost un gest de recunoștință din partea patriarhului Constantinopolului de atunci și a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul că Vasile Lupu a plătit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice, potrivit wikipedia.org.

Cuvioasei Parascheva îi sunt atribuite minuni și vindecări miraculoase

De ziua sa, pe 14 octombrie, la Iași are loc în fiecare an un pelerinaj la care participă sute de mii de credincioși din toată țara. Pelerinajul la moaștele situate în Catedrala Mitropolitană din Iași a devenit unul dintre principalele evenimente religioase din România.

În noaptea de 26 decembrie 1888, o lumânare a cazut și a aprins întregul paraclis în care se aflau Moastele Sfintei. Focul a topit racla de argint, însa trupul Cuvioasei a ramas neatins.

Sute de mii de pelerini se adună în fiecare an la Iași în cel de-al doilea weekend al lunii octombrie pentru a comemora pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, în timp ce orașul însuși și-a stabilit Zile de sărbătoare în același timp.

Minunile ocrotitoarei Moldova. Sfânta Paraschiva a vindecat oameni în mod miraculos!

Chemarea Mântuitorului a făcut-o pe Sfânta Parascheva să învețe ce înseamnă dorul de desăvârșire. Aceasta a împărțit toate hainele săracilor.

”Sfânta vineri” și-a dăruit săracilor partea de avere moștenită

Despre minunile Sfintei Parascheva s-a scris mult. Un român spune că, în luna martie a anului 1985, a suferit un grav accident vascular cerebral, în urma căruia a rămas în comă, fiind operat la Spitalul de neurologie din Tătărași, județul Iași.

După operație, a paralizat, o jumătate a corpului fiindu-i afectată. În urma mai multor etape de recuperare chiar a început să poată merge.

„La o asemenea şedinţă de recuperare, un coleg de suferinţă m-a întrebat dacă am trecut pe la Preacuvioasa Maică Parascheva şi m-a sfătuit să merg şi să mă închin la sfintele ei moaşte. În momentul în care am plecat de la spital, am trecut pe la Mitropolie şi m-am rugat pentru sănătatea mea”, povestește credinciosul.

Acesta mai spune că, imediat după aceasta, a simțit un sprijin puternic și și-a revenit foarte mult. Mai mult, îi îndeamnă pe toți cei bolnavi să apeleze, prin rugăciune, la ajutorul Preacuvioasei Maicii Parascheva.