Lifestyle

Miracolul din Bihor! Efect neașteptat al pandemiei de coronavirus

Miracolul din Bihor! Efect neașteptat al pandemiei de coronavirus! Rezervației naturale din Băile 1 Mai, județul Bihor a renăscut. Nivelul apei din lac a crescut semnificativ în ultimele săptămâni, pe fondul reducerii consumului de apă termală în stațiunile balneare și în Oradea.

În urmă cu cinci ani, lacul a secat însă aproape complet, pe fondul suprasolicitării zăcământului de apă geotermală de către hotelurile, pensiunile și locuințele particulare din Băile 1 Mai, Băile Felix și Oradea.

În prezent, faptul că hotelurile s-au închis, iar consumul de apă termală a scăzut foarte mult, rezervația pare că revine la viață. Astfel că nivelul apei în lac a crescut.

Stațiunea 1 Mai din Bihor era altădată un loc plin de turiști. Bineînțeles niciun turist nu este aici, în plus, un hotel și un spital au fost amenajate ca spații de carantină pentru cei care revin din străinătate în județul Bihor, conform Digi24.

 

 

Rezervația naturală Pârâul Pețea a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național, Secțiunea a III-a – zone protejate), Aceasta are o suprafață de 4 ha.

Aria naturală (suprapusă sitului Natura 2000 – Lacul Pețea) este un pârâu care izvorăște de lângă Băile Felix, (mai exact din lacul din localitatea Băile 1 Mai) și care traversează orașul. Cursul actual este mult deviat față de cursul inițial, iar firul poate fi urmărit după morile care mai există și azi în Oradea.