Lifestyle

Misiune crucială. Un câine-robot este trimis în Ucraina

Misiune crucială. Un câine-robot este trimis în Ucraina
Twitter

Câinele Spot, invenția companiei Boston Dynamics, este utilizat în zonele de conflict din Ucraina pentru identificarea muniției. Armata americană va oferi acest robot ucrainenilor.

Armata americană a anunțat că va trimite Ucrainei din unul dintre cei doi câini-roboți din dotare, pentru a ajuta la deminarea terenurilor din acest stat, în contextul războiului curent. Astfel, grupul HALO Trust, care derulează activități de deminare în Ucraina, îl vor folosi pe Spot, un câine-robot care a fost creat de compania Boston Dynamics, pentru a îndepărta muniția primejdioasă din zonele de la periferia Kievului, ocupate de trupele rusești la începutul războiului.

Rezultatele acestui robot sunt foarte bune

Câinele-robot sau Spot, așa cum este numit de companie, a avut rezultate foarte bune în cadrul testelor la care a fost supus în 2021, în care trebuia să găsească elemente mici de muniție, precum gloanțele. Directorul executiv al HALO Trust, Chris Whatley, susține că ar fi necesar și și-ar dori ca acest robot să se descurce în mediile dificile și impredictibile de lucru, în special cu grenadele și cu minele lăsate de ruși.

 „Aș spune că în mai puțin de 10 sau 15 minute, vom putea să scotem în siguranță muniția, nu să o luăm din gura câinelui. Dacă poți muta ceva fără să pui în pericol o ființă și să duci acel ceva suficient de departe unde să poată fi detonat în siguranță, laolaltă cu alte lucruri, crești masiv șansele de reușită”, a explicat directorul HALO Trust.

Nikolas Noel, directorul de comunicare și marketing la Boston Dynamics, declară că utilizarea robotului Spot ca armă de intimidare este interzisă, acesta fiind doar în scop defensiv, pentru deminarea terenului.

Alte misiuni în care a fost utilizat Spot

Poliția din Massachusetts a împrumutat, în anul 2019, acest robot, pentru a monitoriza de la distanță locurile în care se suspecta că ar exista materiale sau dispozitive explozive.

Un robot similar lui Spot este dezvoltat de armata americană, într-un program numit Common Robotic System, în care acesta va putea curăța clădirile de bombe și va putea identifica inamicul înainte ca trupele de infanterie să intre în luptă.