Actual

Moaștele Sfintei Ana ajung la Mănăstirea Oașa! Acestea nu au mai părăsit Italia de 600 de ani

Sf Ana, sursa foto KanalD
sursa foto Kanal D

La Mănăstirea Schitului „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Găbud – Metocul Mănăstirii Oașa, va fi adus spre închinare Capul Sfintei și Dreptei Ana, mama Maicii Domnului, întrerupând astfel lunga sa reședință în Bologna, Italia.

Cu acest prilej, reprezentanții bisericii îi invită pe creștini la ceremoniile care vor avea loc începând cu data de 24 iulie.

„Cu bucurie, împărtășim cu voi binecuvântarea lui Dumnezeu peste Mănăstirea noastră – Schitul ,,Sfântul Ioan Evanghelistul” din Găbud – Metocul Mănăstirii Oașa: aducerea spre închinare a capului Sfintei și Dreptei Ana, mama Maicii Domnului!

Până la acest moment, Sfintele Moaște nu au părăsit niciodată Bologna (Italia). În anul 1435, Episcopul de Bologna, Fericitul Nicolò Albergati, a primit în dar Sfintele Moaște din partea regelui Angliei, Henric al VI-lea, pentru pecetluirea păcii între Coroana Franceză și Engleză, după așa-numitul ,,Război de o sută de ani”. De la momentul primirii, acum aproape 600 de ani, Sfintele Moaște au rămas definitiv spre păstrare și închinare în Bologna, fără a părăsi vreodată acest loc. Și ar fi rămas așa mult timp înainte, după voia omului, dar voia Domnului a fost alta.

Moaștele Sfintei Ana ajung în România

Așadar, de hramul Bisericii noi a Schitului,  pe 25 Iulie: Adormirea Sfintei Ana, a rânduit Dumnezeu ca însăși Sfânta și Dreapta Ana să ne pecetluiască bucuria praznicului, prin aducerea Sfintelor Moaște spre închinare la noi la Mănăstire.

Și pentru că minunea se cere împărtășită și lumina nu se poate pune sub obroc, vă invităm să veniți alături de noi, împreună cu familia și prietenii apropiați,  oricând, după următorul program:
24 iulie* – sosirea Sfintelor Moaște la Schit și Priveghere în cinstea Hramului Bisericii Noi (19:00 – 23:45);
25 iulie – Liturghia în cinstea Hramului de la ora 10.00, urmată de masa de obște;
26 Iulie – mutarea Sfintelor Moaște la Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia, unde vor fi puse la închinare începând cu ora 18:00;
26 Iulie – mutarea Sfintelor Moaște la Mănăstirea Oașa, unde vor sta până în ziua următoare, 27 iulie, de Hramul Mănăstirii Oașa, ,,Sfântul Mare Mucenic Pantelimon”.

Va așteptăm cu mult drag să fiți părtași împreună cu noi la această mare Bucurie!”

Cine a fost Sfânta Ana?

Deși nu există multe informații despre viața Sfintei Ana în textele biblice, tradiția și legenda au păstrat imaginea ei drept o femeie dreaptă, plină de credință și închinare către Dumnezeu.

Se spune că ea a trăit o viață curată și smerită, umblând pe cărările virtuții și fiind un model de sfințenie pentru generațiile viitoare. Sfânta Ana este considerată în mod special ocrotitoarea familiei. Datorită faptului că ea a dat naștere Fecioarei Maria, care a devenit mama lui Isus Hristos, credincioșii o invocă ca pe o protectoare a căminului și a relațiilor familiale. Sfânta Ana este considerată un sprijin în rugăciunea pentru cupluri căsătorite, pentru conceperea și creșterea copiilor și pentru armonia în familie.