Social

Noul proiect al Patriarhiei Române: Ghidul Sfintelor Moaște

Noul proiect al Patriarhiei Române: Ghidul Sfintelor Moaște
Arhivă/ Wikipedia

Sfinții părinți spun că prin sfintele moaște lucrează în chip simțitor harul dumnezeiesc. De-a lungul timpului, prin rugăciuni adânci și atingerea de ele s-au înfăptuit minuni și vindecări miraculoase. Patriarhia Română vrea să vină în ajutorul credincioșilor lansând Ghidul Sfintelor Moaște.

Sfinții au fost dintotdeauna prietenii Mântuitorului Hristos și modele de viețuire creștină, dar și mijlocitori pentru orice persoană care le cere ajutorul. De aceea, noul proiect al Patriarhiei Române, Ghidul Sfintelor Moaște: unde găsești moaștele sfântului care vindecă de toate sunt un lucru binevenit pentru credincioși.

„Nu există o asemenea lucrare, extrem de binevenită pentru toți cei interesați”

„Așa cum în ultimii cinci-șase ani, la inițiativa PF Daniel, au fost realizate ‘Enciclopedia Ortodoxiei Românești’, ‘Istoria Monahismului’, ‘Istoria Muzicii Bisericești Românești’, se va realiza și această lucrare – ‘Ghidul Sfintelor Moaște’ din bisericile și mânăstirile Patriarhiei Românești.

Pentru că nu există o asemenea lucrare, extrem de binevenită pentru toți cei interesați, în primul rând pentru credincioși, dar și pentru opinia publică, inclusiv pentru jurnaliști”, a declarat pentru preotul Constantin Stoica pentru Gândul.

Ca atare, toate lăcașele de cult ortodoxe din România vor declara dacă au sau nu moaște și vor trebui să prezinte, totodată, și un certificat de autenticitate, dar și informații despre sfântul respectiv și ce minuni a făcut pentru omenire.

„Sfintele Moaște sunt ocrotitoare de boli, de primejdii”

„Cinstirea Sfintelor Moaște este foarte folositoare pentru credincioși pentru că, în primul rând, întăresc credința și evlavia pentru venerarea sfinților respectivi. În al doilea rând, Sfintele Moaște sunt ocrotitoare de boli, de primejdii și fiecare credincios atunci când merge la Iași să venereze moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva sau în alte locuri din țară merge cu credință în suflet, cu evlavie.

După aceea, mulți spun că li s-au împlinit dorințele. Spre exemplu, în ultimii ani sunt mulți credincioși care spun că s-au vindecat de o serie de boli incurabile atunci când s-au închinat și au venerat moaștele Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina, vindecătorul de boli”, a mai spus părintele Stoica.

Printre cele mai cunoscute moaște făcătoare de minuni sunt cele ale Sfintei Parascheva de la Iași, Sfântul Nectarie, Sfântul Ioan cel Milostiv care are grijă de sărmani, Sfântul Nicolae, ocrotitorul celor necăjiți și al celor aflați în primejdie. Acestora li se alătură Sfântul Ciprian, cel protector în fața vrăjilor, Sfântul Efrem, grabnic ajutător pentru căsătorie și protecția familiei.