Actual

Moldova recunoaște România drept un aliat important în integrarea europeană

Romania-Moldova

Maia Sandu a făcut o serie de declarații cu privire la statutul Republicii Moldova în contextul geopolitic.

Amintim că Moldova a ieșit recent din Comunitatea Statelor Independente, care reunea mai multe foste membre ale Blocului Estic aflate în bune relații cu Federația Rusă. De asemenea, Chișinăul are statut de candidat la Uniunea Europeană și urmează să înființeze o direcție anticorupție. Pe de altă parte, este ținta unui război hibrid din partea Rusiei și a statelor aliate cu aceasta.

Maia Sandu a adus în discuție aceste dificultăți, fiind totodată de părere că România a fost un sprijin semnificativ:

„Ați văzut în acest an eforturi prin care forțe din Federația Rusă au încercat să destabilizeze situația din R. Moldova. A existat și o încercare de răsturnare a ordinii constituționale. Trebuie să fim conștienți că aceste încercări vor continua. Pe de altă parte, suntem norocoși că România rămâne alături de R. Moldova. România ne susține și în abordarea problemelor și provocărilor interne, dar este și un foarte important avocat al R. Moldova în politica noastră externă și, mai ales, o voce importantă în UE pentru promovarea acțiunilor noastre”, a declarat aceasta.

Cresc șansele de aderare UE pentru Moldova?

Conform președintelui moldovean, România a jucat un rol important pentru a pava drumul Republicii Moldova spre Uniunea Europeană. De asemenea, aderarea este un deziderat al cetățenilor din fostul stat sovietic.

„Este o recunoaștere a posibilităților de a deveni stat membru și a capacității noastre de a ajunge acolo. Această decizie este susținută masiv de cetățenii R. Moldova. Acest lucru îl vedem în sondaje. Această susținere se reflectă și în diasporă, iar asta ne facem să mergem și mai ferm pe calea integrării europene. Noi am reușit să facem un salt semnificativ în relația noastră cu UE. Acest lucru este o dovadă a încrederii instituțiilor europene și a statelor membre în autoritățile de la Chișinău și eforturile pe care le facem”, a spus președinta. O opinie similară a avut-o și vicepremierul Nicu Popescu, care consideră că România este „o ancoră” pentru integrarea Moldovei în spațiul european.

Maia Sandu a salutat și eforturile anticorupție, deși consideră că faptele de corupție au fost sesizate și sancționate îndeosebi la nivel extern:

„A doua realizare importantă este organizarea Summit-ului Comunității Politice Europene. Această întrunire a șefilor de state și de guverne din Europa a fost o ocazie să prezentăm R. Moldova și să demonstrăm că și noi putem participa la evenimente importante și putem oferi o platformă pe statele de pe continent ca să discute probleme acute. O altă reformă importantă este lupta împotriva corupției. Noi am reușit să obținem sancționarea de către mai multe state, inclusiv de către UE, de către SUA, Marea Britanie, Elveția a personajelor corupte din R. Moldova. Probabil că am reușit mai multe în ceea ce privește sancționarea lor în exterior decât în interiorul R. Moldova. Aici este mult de lucru.

Am reușit să aprofundăm relațiile cu G7, iar asta înseamnă că am reușit să aprofundăm relațiile cu țări importante. Acest lucru a deschis noi orizonturi de cooperare pentru R. Moldova și a validat poziția noastră pe harta lumii. Politica noastră externă activă, echilibrată și consecventă ne-a permis, în ciuda războiului de la hotar, să menținem pacea și stabilitatea în R. Moldova, să trecem peste o iarnă grea, să menținem economia să o să susținem și să continuăm reformele”, a mai declarat aceasta, conform ziarulnational.md.