Social

Monica Anisie: „Vom încheia cu bine anul școlar”

Monica Anisei a făcut o declarație privind desfășurarea procesului de învățământ în condiițiile în care cursurile se vor relua în luna septembrie a acestui an. Ministrul Educației a vorbit și despre elevii aflați la final de ciclu, a 8-a și a 12-a.

Redăm integral declarațiile făcute de Ministrul Educației:

„Astăzi, la ora 14:00, preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunţat măsurile pentru sistemul românesc de învăţământ. Prioritățile Ministerului Educației și Cercetării sunt de a asigura cadrul necesar pentru încheierea situațiilor școlare pentru toți elevii din sistemul românesc de învățământ, dar și susținerea examenelor atât pentru elevi, cât și pentru profesori, în condiții de siguranță și cu respectarea recomandărilor de distanțare fizică.

Dragi elevi, profesori și părinți, în această declarație voi veni cu informații suplimentare referitoare la precizările făcute de domnul președinte Klaus Iohannis. Ţin să menționez că am luat în calcul și măsurile pe care state precum Italia, Portugalia, Letonia, Malta sau Ungaria le-au adoptat în contextul pandemiei COVID-19.

Cursurile realizate în unitățile de învățământ rămân suspendate

După cum ați aflat, cursurile realizate în unitățile de învățământ rămân suspendate, însă continuă învățarea asistată de tehnologie. Ca și până acum, până în data de 12 iunie, când, de altfel, se vor încheia cursurile anului școlar 2019-2020. Pentru elevii care nu au acces la tehnologie, unitățile de învățământ și inspectoratele școlare vor oferi sprijin. Acestea vor transmite elevilor resurse de învățare și sarcini de lucru. Totodată, Ministerul Educației va elabora ghiduri metodologice pentru fiecare disciplină, astfel încât unele conținuturi, care erau prevăzute pentru această perioadă, să fie abordate în anul școlar următor. Cu alte cuvinte, se recuperează materia neparcursă în această perioadă.

Referitor la încheierea situației școlare, țin să menționez că mediile vor fi încheiate cu minimum două calificative sau note, așa cum, de altfel, am mai precizat, însă nu se vor mai susține teze. Pentru situațiile excepționale, de exemplu în cazul în care un elev nu are două calificative sau note, Ministerul Educației va comunica modalitățile de încheiere a situației școlare. Astfel, dragi elevi, vă asigur că vom încheia cu bine anul școlar. Totodată, studenţii își vor continua învățarea asistată de tehnologie, iar examenele se pot susține și online. Fiecare instituție de învățământ superior, în baza autonomiei universitare, va stabili modalitatea și data susținerii acestor examene”, a fost anunțul făcut de Monica Anisie.