Actual Lifestyle

Monstrul din adâncuri care sperie și fascinează în același timp. Ce spun specialiștii despre el

Monstrul din adâncuri care sperie și fascinează în același timp. Ce spun specialiștii despre el

Indiferent dacă suntem pescari sau nu, ne-au fascinat întotdeauna poveștile cu vietățile marine. Am început cu povestea lui Pinochio, cel înghițit de o balenă și am rămas la fel de fascinați, până astăzi.

Monstrul din adâncuri care sperie și fascinează în același timp. Ce spun specialiștii despre el

Unul dintre adevărații monștii marini este calamarul gigant din specia ”Architeuthis dux” . În jurul lui s-au țesut numeroase legende, iar unele dintre ele chiar sunt adevărate.

Biologul Chris Paxton este considerat a fi un cercetător celebru. Își desfășoară activitatea la Universitatea Sf. Andrew din Scoția, unde a făcut un studiu despre mărimea maximă pe care o poate atinge acest animal. Pentru aceasta, el a folosit mai multe metode de analiză, precum și dovezi, dar și mărturii ale unor oamenii simpli sau pescari.

Paxton s-a ghidat, de asemenea și după mantaua nevertebratelor ”Architeuthis dux”, găsite până acum. Mantaua e porțiunea superioară a animalului și e mai scurta decât tentaculele.

Dată fiind variația între individizii populației, indivizi cu o manta de 2.79 m poate avea o lungime totală ce variază între 5.83 si 27.53 m,” a spus Paxton.

Dar calculele acestuia nu au coincis cu realitatea, pentru că există dovezi fotografiate, dar și declarații ale unor martori oculari la ceea ce s-a dovedit a fi cel mai uriaș specimen de calamar, scrie EVZ.

Cel mai mare calamar gigant a fost zărit în apropierea Insulelor Maldive, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, și avea o lungime de aproximativ 53 m.

Mesonychoteuthis hamiltoni” este calamarul cu dimensiuni record. „Tot ce stiam până acum despre acest animal era că trăiește în adancurile abisale ale Antarcticii”, a declarat dr. Steve O’Shea, expert în cercetarea calamarilor din Noua Zeelandă, de la Universitatea Auckland.

Acum știm că această specie se mișcă exact pe sub suprafața apelor și reușește să atingă niște dimensiuni considerabile”, a mai spus expertul.

Când era în viață, probabil că era cel mai înfricosator predator din ocean. Pur și simplu nu avea echivalent în acele ape”, a ținut să precizeze dr. O’Shea.

Calmarii uriași agresivi devorează, însă, nu doar cantități uriașe de pești, dar pot să atace chiar și oamenii, au mai spus oceanografii și biologii marini.

Prin urmare, apele sunt pline, în continuare, de multe surprize și necunoscute.

Foto: EVZ