Actual Lifestyle

Moș Crăciun versus Moș Gerilă. Sărbătorile de iarnă în familia Ceaușescu și Crăciunul în comunism. Exclusiv

Moș Crăciun versus Moș Gerilă. Sărbătorile de iarnă în familia Ceaușescu și Crăciunul în comunism. Exclusiv
ziarullumina/colaj

Mulți dintre noi, putem spune că am trăit o viață cât șapte. L-am cunoscut pe Moș Gerilă și apoi am deschis ușa lui Moș Crăciun. Așa am ajus să putem face astăzi o paralală între trecut și prezent, asemănări și deosebiri, fără nostalgii și fără regrete, obiectiv și informativ, istoric.

Moș Crăciun versus Moș Gerilă. Sărbătorile de iarnă în familia Ceaușescu și Crăciunul în comunism. Exclusiv

Copiilor de azi le povestim: iarna, pe vremea aceasta, era zăpadă, pe străzi domneau troienele și nămeții, prin care abia ne făceam loc să trecem. Copiii mergeau la săniuș. În abecedare încă mai găsim povestea aceasta ”La săniuș,” o narațiune ruptă din realitatea trecutului.

Culmea ironiei, toată lumea era bucuroasă de venirea iernii, nimeni nu se plângea de nimic, iar oamenii puneau mâna pe lopeți și își dădeau cuminți zăpada așternută morman în fața casei sau a sediului unde lucrau. Era normalitate, nimeni nu amenința cu vreo amendă, pentru că fiecare om știa ce are de făcut în propria ogradă.

Brazii. Era o tradiție: bradul de Crăciun trebuia să fie neapărat natural. Nimeni nu se plângea de preț, pentru că erau brazi mai mari și mai mici, pentru toate buzunarele. În ajunul Crăciunului, familia împodobea bradul. La poalele lui, în dimineața de Crăciun, copiii găseau cadourile de la Moș Gerilă.

Sărbătorile de iarnă începeau după 27 decembrie, iar Moș Gerilă venea în casele copiilor în noaptea de 30 spre 31 decembrie, în noaptea de Revelion, așa cum este și astăzi la rușii sau moldovenii de rit vechi.

Părinții primeau cadouri de la serviciu pentru copiii lor și le așezau cu grijă, neobservați, pentru a lăsa nepătată imaginea perfectă a moșului cu barbă albă și haină roșie. Pentru că indiferent de nume, moșul este același, și ieri și azi.

Foto: Pinterest

Diferența enormă este că noi chiar ne bucuram de copilărie, nu luam în seamă neajunsurile, eram copii, cu adevărat, fericiți. Nu aveam nevoie de gadgeturi și internet, sania și jocurile copilăriei, precum ”Nu te supăra frate” sau ”Piticot” erau de ajuns, pentru a ne bucura de viață.

Abia acum am aflat adevărul despre cum petrecea familia Ceușescu. Jean Maurer, prieten cu Nicu Ceușescu, a povestit într-un podcast marca Evenimentul Zilei despre cum petrecea Ceaușescu de sărbători.

Foto: Editia de Dimineața

Masa de Crăciun împreună cu Nicolae și Elena, cuplul Ceaușescu, prin ochii lui Jean Maurer (fiul fostului lider comunist Ion Gheorghe Maurer):

Am participat la o astfel de eveniment, la Predeal. Era întotdeauna un brad mare împodobit de gospodăria de partid. Masa de Crăciun era una tipic tradițională. Ceaușescu nu mânca lucruri sofisticate, îi plăceau lucrurile românești, slănina, ceapă și tot felul de asemenea mâncăruri. Nu erau fandoseli, nu erau icre de Manciuria sau chestii sofisticate. Se mâncau lucruri simple.

Ceaușescu nu era băutor. Nu consuma alcool. Dădea noroc, dar doar atât. Am participat de câteva ori la sesiuni de vânătoare, iar mai mult de un coniac, o țuică, cantități mici, doar atât.

Ilie V. este taximetrist, în Iași. Are 41 de ani și totuși se întreabă unde este bucuria Crăciunului de altădată. Oamenii se urcă în taxi, triști, îngândurați. Abia dacă mai deschid gura să spună două vorbe sau îi vede că abia zâmbesc, în colțul gurii.

Suntem în ajunul Crăciunului, majoritatea oamenilor nu sunt la cumpărături sau relaxați în fotoliu de acasă, ci stau la coadă la medicul de familie, cu viroze respiratorii și gripă de sezon sau, dacă se simt bine, îi găsim la altă coadă, la electricitate, să depună dosarul pentru plafonarea prețului care îi apasă pe umeri ca o povară uriașă greu de suportat.

Diferența dintre Moș Crăciun și Moș Gerilă este că ne-am pierdut inocența și am lăsat loc tristeții să ne inunde sufletele prea umane. Și totuși, să lăsăm greul în spate și să privim optimist spre viitor, pentru că soarele va răsări și pe strada noastră. Tot ce a fost rău rămâne în spatele nostru și se va evapora precum un coșmar, la ivirea primelor raze de lumină ale dimineții. Un nou an avem în fața noastră și un nou început.

Sărbători cu bucurie, sănătate și pace vă transmite și echipa Infoactual.