Actual

Motive de bucurie pentru seniori! Pensiile se pot majora din toamnă

pensie sursă foto: economedia
sursă foto: economedia

Guvernul ia acum în considerare o a doua creștere a veniturilor persoanelor în vârstă, după cea de la începutul acestui an. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a vorbit recent pe această temă și a adus în discuție mult dezbtuta reformă a pensiilor, o veste excelentă pentru peste cinci milioane de români.

Liderul CNPP susține că majorarea veniturilor suplimentare pentru vârstnici ar fi fezabilă doar dacă noul buget de stat o va permite și dacă vor fi disponibile resursele financiare necesare. Într-o astfel de situație, pensiile ar putea crește din nou în toamnă.

Pensiile pot crește din toamnă!

„De fiecare dată când bugetul Casei Naționale de Pensii a permis majorarea valorii punctului de pensie, aceste majorări s-au făcut și consider că și acum, dacă bugetul va permite majorările vor avea loc (n.r. în toamnă)”, a spune Daniel Baciu, președintele CNPP.

Normele Planului Național de Redresare și Reziliență (PNDR), care încă trebuie să intre în vigoare, trebuie, de asemenea, luate în considerare în următoarele discuții guvernamentale. Daniel Baciu a oferit și câteva precizări în acest sens: „Așa cum am mai spus, această reformă a pensiilor este cuprinsă în PNRR, este jalon în PNRR și noi sperăm ca noul act normativ să fie adoptat în timp util, conform cererii din pilonul 3, astfel încât să îndeplinim și acel jalon din PNRR”, a adăugat  șeful Casei de Pensii.

În cazul în care va exista o majorare, o nouă legislație trebuie să definească și noul mecanism de calcul al pensiilor. Astfel, Baciu a adăugat următoarele:„Formula de calcul și ea face parte din lege. Acea formulă presupune un impact financiar.  Ministerul Muncii are un contract cu Banca Mondială, care trebuie să ne ofere acel impact financiar pe 20, 30, 50 de ani astfel încât să ni se spună foarte clar care sunt previziunile pentru viitor, iar când vom avea acele calcule, putem să ne referim și la formula de calcul”.

Se schimbă și stagiul de cotizare

Mai mult, potrivit declarațiilor lui Baciu, și stagiul de cotizare va suferi schimbări:  „Legislația prevede ca stagiul minim de 15 ani, iar stagiul complet de 35 de ani, și aceste stagii sunt bune în momentul de față. Ce vrem noi să obținem. Acest principiu al contributivității trebuie să fie mult mai pregnant în noul act normativ ce vizează sistemul public de pensii”, a declarat Baciu.

Egalizarea vârstei de pensionare este o altă inițiativă din Programul Național de Redresare și Reziliență, care a fost discutată de Daniel Baciu. Șeful CNPP susține că, până în 2035, aceasta se va realiza treptat.

„În momentul de față, vârsta de pensionare la bărbați la 65 și la 63 la femei, va fi atinsa în 2030. Decizia privind această vârstă va fi atinsă eșalonat ceea ce prevedere, PNRR, o egalizare a vârstei de pensionare până în 2035, se va face eșalonat astfel încât în 2035 se va ajunge la o egalizare, la 65 de ani”, a mai mai spus președintele Casei de Pensii, citat de b1tv.ro.