Lifestyle

Motivul șocant pentru care ai coșmaruri! Terapeutul te poate ajuta

Motivul șocant pentru care ai coșmaruri! Terapeutul te poate ajuta
Credit imagine: tmz.com

Un nou studiu publicat în Journal of Sleep Research oferă o perspectivă asupra factorilor care contribuie la stresul cauzat de coșmaruri. Constatările indică faptul că mai multe variabile din viața de veghe, cum ar fi abuzul din copilărie și evenimentele critice din viața de zi cu zi, joacă un rol mai important decât conținutul violent al viselor în ceea ce privește modul în care oamenii se simt tulburați de coșmarurile lor.

Cercetătorii au fost motivați de cercetările anterioare care arată că experiențele traumatice și suferința din viața de veghe pot crește probabilitatea de a avea coșmaruri. Cu toate acestea, a existat o lipsă de cercetări cu privire la efectele acestor factori asupra stresului cauzat de coșmaruri în mod specific.

Ce arată cel mai nou studiu despre vise și coșmaruri

„Am fost interesată de acest subiect pentru că am vrut să aflu cum este legată suferința din coșmaruri de frecvența coșmarurilor și de suferința din viața de veghe. De asemenea, am vrut să investighez în ce măsură conținutul aversiv al viselor este legat de suferința din coșmaruri”, a declarat autorul studiului, Jonas Mathes, de la Institutul de Psihologie Experimentală din cadrul Heinrich-Heine-Universität Düsseldorf.

Pentru a realiza studiul, cercetătorii au recrutat participanții online prin intermediul anunțurilor din campusul universitar și prin diverse platforme. Criteriile de includere au fost să aibă cel puțin 18 ani, să nu sufere de tulburări psihice și să nu consume medicamente care ar putea influența coșmarurile.

Două anunțuri diferite au fost folosite pentru a recruta participanți pentru două grupuri: grupul de coșmaruri și grupul de non-coșmaruri. Grupul de coșmaruri a fost format din participanții care au avut mai mult de un coșmar pe lună în mod regulat, în timp ce grupul de non-coșmaruri a inclus participanții care nu au avut mai mult de un coșmar pe lună.

În total, 103 participanți au luat parte la studiu, dintre care 59 în grupul coșmarurilor și 44 în grupul fără coșmaruri. Majoritatea participanților erau de sex feminin, iar majoritatea s-au identificat ca fiind studenți sau aveau o altă ocupație. Vârstele participanților au variat între 18 și 61 de ani, fără diferențe semnificative de vârstă între grupul cu coșmaruri și cel fără coșmaruri.

Participanții au fost instruiți să țină un jurnal online structurat al viselor timp de 28 de zile consecutive. Jurnalul a fost alcătuit din două părți. Prima parte a inclus itemi de chestionar zilnic despre comportamentul de somn și conținutul viselor, pe care participanții l-au completat imediat după trezire. Aceștia au indicat, de asemenea, dacă au fost capabili să își amintească vreun vis.

A doua parte a jurnalului, completată dacă participanții își aminteau cel puțin un vis, se concentra pe conținutul viselor din noaptea precedentă. Participanții au evaluat intensitatea emoțiilor pozitive și negative din visele lor pe o scară de 4 puncte. De asemenea, au indicat dacă visul a fost perceput ca un coșmar.

Cum se leagă traumele din copilărie de nopțile neliniștite

Chestionarul privind traumele din copilărie a fost utilizat pentru a măsura experiențele traumatice din copilărie, inclusiv abuzul emoțional, abuzul fizic, abuzul sexual, neglijarea emoțională și neglijarea fizică. Distresul coșmarurilor a fost evaluat cu ajutorul Nightmare Distress Questionnaire, care a măsurat impactul coșmarurilor asupra stresului general, somnului și percepției realității în timpul zilei.

Majoritatea participanților au fost capabili să își amintească visele cel puțin o dată pe săptămână, iar unii participanți au fost capabili să își amintească visele aproape în fiecare zi. Datele retrospective privind frecvența amintirii viselor s-au aliniat cu datele prospective colectate prin intermediul jurnalului de vise. În medie, participanții au fost capabili să își amintească aproximativ două vise pe săptămână în perioada de 28 de zile a studiului.

Dintre visele înregistrate, aproximativ 27,8% au fost etichetate ca fiind coșmaruri de către participanți. Acest lucru indică faptul că coșmarurile au fost o apariție relativ frecventă în timpul perioadei de studiu, relatează Psypost.

Studiul a constatat că suferința cauzată de coșmaruri a fost asociată cu evenimente de viață critice, experiențe traumatice din copilărie (în special abuzul emoțional, abuzul fizic și abuzul sexual) și prezența unor conținuturi de vis violente. Acest lucru sugerează că indivizii care au experimentat mai multe evenimente de viață critice și traume din copilărie au avut tendința de a avea niveluri mai ridicate de suferință legată de coșmaruri.

Este interesant faptul că evaluarea emoțională, experiențele traumatice din copilărie și evenimentele critice din viață au avut un impact mai mare asupra stresului din coșmaruri decât conținutul real al coșmarurilor. Acest lucru înseamnă că modul în care participanții au interpretat emoțional coșmarurile a jucat un rol mai semnificativ în provocarea stresului decât conținutul specific al coșmarurilor în sine.

„Reducerea stresului din viața conștientă joacă un rol important pentru reducerea stresului din coșmaruri și a emoțiilor negative din vise”, a declarat Mathes pentru PsyPost.

Dar studiul, ca toate cercetările, include unele limitări. De exemplu, studiul a simplificat evaluarea conținutului viselor violente prin utilizarea de răspunsuri binare, ceea ce ar fi putut limita profunzimea analizei. În plus, studiile viitoare ar putea examina impactul unor variabile precum neuroticismul, care influențează modul în care indivizii percep evenimentele critice din viață.

„În concluzie, rezultatele pot explica în mod corespunzător apariția stresului din coșmaruri și confirmă constatările anterioare”, au scris Mathes și colegii săi. „Aprecierea emoțională are o influență substanțială asupra coșmarurilor. Acest lucru sugerează că visătorii își pot influența experiențele onirice datorită reevaluării lor în timpul visului sau, probabil, și în viața de veghe. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a investiga metodele de tratament pentru coșmaruri și trăsăturile și stările care sunt asociate cu un efect de învățare suficient”.

Studiul, intitulat „Tulburarea coșmarurilor este legată de experiențele traumatice din copilărie, de evenimentele critice din viață și de evaluarea emoțională a unui vis, mai degrabă decât de conținutul acestuia”, a fost realizat de Jonas Mathes, Jennifer Schuffelen, Annika Gieselmann și Reinhard Pietrowsky.