Lifestyle

Motocicliștii ruși, puși pe lista neagră de la Bruxelles. Uniunea Europeană continuă cu sancținunile

Motocicliștii ruși, puși pe lista neagră de la Bruxelles. Uniunea Europeană continuă cu sancținunile
Arhivă/ Wikipedia

Și organizația de motocicliști Lupii Nopții, formată din ultranaționaliști dispuși să moară pentru Vladimir Putin, ar putea suporta sancțiuni impuse de Uniunea Europeană.

Night Wolves – Lupii Nopții, grupare care îl admiră pe Vladimir Putin, sunt folosiți de Kremlin pentru a-și promova interesele în fostele state sovietice și în țările europene, acolo unde au filiale. Astfel, este de așteptat ca și această grupare să apară pe lista organizațiilor și persoanelor supuse sancțiunilor la nivelul Uniunii Europene. Miercuri, 20 iulie, Uniunea Europeană urma să adopte un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și a entităților apropiate de aceasta, conform evz.ro.

Se pare că filiala europeană a Lupilor Nopții ar fi pe o nouă listă de sancțiuni propusă de liderii de la Bruxelles împotriva Rusiei, după cum dezvăluie Agenția Reuters. În același context, publicația Komersant relatează că mai multe locuințe ale unor membri ai grupării de motocicliști Lupii Nopții sunt percheziționate de autoritățile mai multor state europene.

Cine sunt Lupii Nopții

Night Wolves – Lupii Nopții este o grupare de motocicliști ultranaționaliști care îl admiră pe Vladimir Putin, dar și pe Stalin. În Rusia, sunt văzuți ca o forță paramilitară pe care liderul de la Kremlin o folosește pentru a-și promova interesele. Membrii organizației au spus, în mai multe rânduri, că sunt dispuși chiar  să moară pentru Vladimir Putin. Aceștia se declară împotriva NATO, pe care o consideră „o organizație criminală”.

Lupii Nopții au adepți în Germania, Belarus, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Letonia, Republica Macedonia de Nord, România, Cehia, Slovacia, dar și în Australia și Filipine. La începutul anului 2014, Lupii nopții s-au implicat alături de mai multe organizații ale separatiștilor pro-ruși în mișcările din Crimeea care au dus la anexarea peninsulei.

Un nou pachet de sancțiuni

Luni, 18 iulie, miniştrii de Externe din UE au reafirmat că vor susţine Ucraina cu armament, bani şi sancțiuni, urmând să dea un nou pachet de sancțiuni Rusiei. Prin aceste măsuri, liderii europeni urmăresc să crească presiunea asupra Moscovei, în pofida ameninţărilor cu întreruperea livrărilor de gaze naturale ruseşti.

Deși unii lideri europeni au catalogat aceste sanțiuni drept o greșeală, Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate, Josep Borrell, este de părere că acestea nu sunt o eroare și se va continua pe aceeași linie.