Actual

Mulți am fost, puțini am rămas. România pierde zilnic 7.000 de locuitori

sursă foto: România TV
FOTO: România TV

Institutul Național de Statistică (INS) a publicat datele finale ale Recensământului Populației și Locuințelor din 2022. Din păcate, datele nu sunt deloc îmbucurătoare pentru România. Guvernanții în continuare nu au găsit o soluția pentru a corecta trendul descendent în materie de natalitate început la ultima decadă secolului trecut. 

Prin urmare, potrivit datelor furnizate de INS populația rezidentă a țării noastre numără puțin peste 19 milioane. Partea plină a paharului, dacă o putem numi așa, rezidă din faptul că aproximativ 51,5% din numărul total este dat de reprezentantele sexului frumos, tradus în cifre exacte asta înseamnă că 9,8 milioane din cele 19,05 sunt femei.

Populația României este majoritar formată din femei

Pe de altă parte, recensământul este formulat strict pe evoluția populației României din ultima perioadă fără a-i socoti și pe cei aflați pe meleagurile străine. O primă constatare, destul de  nefericită, constă în faptul că numărul populație este identic înregistrat de țara noastră în 1966. Douăzeci și șase de ani mai târziu, în 1992, populația României a fost de 22, 8 de milioane. 

Din păcate, de atunci și până în prezent, la fiecare zece ani țara noastră a pierdut un milion de români în fiecare an. Concret, România pierde zilnic aproape 7.000 de locuitori.

O altă situație care ar trebui să dea de gândit autorităților ține de faptul că populația este una îmbătrânită, acest fenomen s-a accentuat în ultimul an. În doar 12 ani vârsta medie a crescut de la 40,8 cât a fost în 2011 la 41,4 cât este în prezent. În cazul femeilor, vârsta medie este și mai mare, de 43,6 ani.

România pierde zilnic 7.000 de cetățeni

Deși sociologii au atras mai multe semnale de alarme în privința eșecului de a conserva populația, autoritățile au rămas repetente și la acest capitol.

 În aceste condiții România se confruntă cu riscul real de colaps economic, un scenariu posibil în următoarele trei decenii dat fiind faptul că numărul persoanelor trecute de pragul de pensionare este mai mare decât cel al tinerilor activi pe piața muncii. Prin urmare, sistemul public de pensii va avea de înfruntat reale probleme. Pe scurt, acesta nu va mai putea asigura drepturile bănești persoanelor care sunt active la ora actuală pe piața muncii.

Datele furnizate de INS indică la ora actuală cp la 100 de persoane sub 15 ani le revine un număr de 121 de vârstnici peste 65 de ani. Trendul se va accentua în următorii ani dacă rata natalității nu va fi îmbunătățită. Recensământul de anul trecut inițiat de Institutul național de Statistică a fost al XVIII-lea din istorie și primmul desfășurat în format digital, potrivit romaniatv.net.