Actual

Peste jumătate din populaţia României va beneficia de măsurile sociale luate de Guvern

Peste jumătate din populaţia României va beneficia de măsurile sociale luate de Guvern
Guvernul Romaniei

Guvernul a anunţat măsurile care ne vor ajuta să facem faţă scumpirilor. De la vouchere pentru familiile nevoiaşe la decontări de carburanţi pentru transportatori, Executivul promite măsuri cu un impact bugetar de aproape 18 miliarde de lei. Mai precis, peste jumătate din populaţia ţării va beneficia de ajutor guvernamental.

O şedinţă de coaliţie, lungă, dar mai puţin tensionată, susţin surse din interiorul coaliţiei. Acest fapt se datorează chiar premierului Nicolae Ciucă, acum şi preşedinte al PNL. Vizibil relaxat şi mai încrezător în el, liberalul Ciucă a lăsat să se vadă că Florin Cîţu nu-i mai stă în coastă.

Liderii coaliţiei au ieşit la declaraţii

Aşadar, după patru ore de discuţii şi dezbateri, liderii coaliţiei au ieşit la declaraţii.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a prezentat, în această seară, principalele măsuri prevăzute în planul „Sprijin pentru România”, adoptat de coaliţia de guvernare, printre acestea numărându-se majorarea salariului minim în agricultură, sprijin pentru producătorii agricoli care procesează în ţară rezultatul muncii lor, dar şi dublarea cuantumului tichetelor de masă acordate lucrătorilor din mediul privat şi neimpozitarea în situaţia în care salariul minim creşte cu 200 de lei.

Liderul social democrat a vorbit primul şi a arătat că un miliard de euro va fi alocat sub formă de vouchere pentru alimente de bază, în valoare de 20 de euro, vouchere acordate la fiecare două luni celor defavorizaţi voucherele pentru elevi, în valoare de 30 de euro lunar, vor fi acordate în perioada şcolii pentru rechizite, haine şi alimente. Salariaţii din mediu privat vor beneficia cu majorarea cu 50% a tichetelor de masă, iar la creşterea salariului minim cu 200 de lei nu va fi taxată. Programul prevede de asemenea creşterea cu 100% a cotei de hrană în spitale.

„17,3 miliarde de lei. O sumă dublă faţă de banii alocaţi în pandemie. Mai mult de jumătate din populaţia României va beneficia de acest ajutor. Vouchere de 50 de euro pentru alimente. La două luni. Vouchere pentru elevi de 30 de euro pentru rechizite, haine şi alimente. Salariu minim în agricultură la 3.000 de lei. Capacitatea de producţie şi procesare în România trebuie să crească. Acordată prima de 10% pentru fermierii care procesează”, a declarat preşedintele PSD Marcel Ciolacu.

 La rândul său, preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat că „şantierele trebuie ţinute deschise şi trebuie deschise altele. Ajustarea preţurilor inclusiv pe manoperă. Anul trecut am mai avut o ajustare. Coaliţia înseamnă stabilitate politică. Trebuie să menţinem coaliţia”.

Ajutoarele vor fi primite începând cu 1 mai

 Seria declaraţiilor a fost încheiată de premierul Nicolae Ciucă. Acesta a anunţat că principalele măsuri de sprijin pentru fiecare dintre sectoarele vizate de programul adoptat de coaliţia de guvernare vor intra în vigoare la 1 mai.

Astfel, 300 de milioane de euro vor fi alocaţi pentru sprijinirea IMM-urilor aflate în dificultate din cauza contextului regional, programul urmând a intra în vigoare la 1 iulie. Astfel, fiecare firmă cu cheltuieli de peste 15% la utilităţi pot primi un ajutor de până la 400.000 de euro.

Premierul a anunţat că un buget de 200 de milioane de euro este alocat „stimulării investiţiilor cu impact major în economie”, programul intrând în vigoare de la 1 mai.

„Vorbim de acordarea unui ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor în valoare de peste un milion de euro, cu efect important de dezvoltare regională, cu perspective de continuare” a explicat Nicolae Ciucă.