Social

Municipiul care rămâne fără căldură. Măsura afectează peste 4.700 de locuinţe şi instituţii

Municipiul care rămâne fără căldură. Măsura afectează peste 4.700 de locuinţe şi instituţii

Municipiul care rămâne fără căldură. Măsura afectează peste 4.700 de locuinţe şi instituţii. Începând de astăzi municipiul Deva rămâne din nou fără căldură, cauza fiind aceeaşi: lipsa cărbunelui.

Măsura afectează peste 4.700 de locuinţe şi instituţii, dar şi peste 4.200 de elevi din 11 şcoli, care vor trece de luni la cursurile online, chiar dacă Deva se află în scenariul galben.

Pentru că nu există stocuri de cărbune, Termocentrala Mintia se opreşte din nou, lăsând fără căldură municipiul Deva.

Dificultăţile tehnice de la două din cele patru exploatări miniere din Valea Jiului, dar şi lipsa investiţiilor în acest sector au dus la diminuarea producţie de huilă în această perioadă şi, cum termocentrala funcţionează cu cărbunele trimis de la o zi la alta, oprirea unităţii a fost inevitabilă.

Există însă cărbune de import, pe care Complexul Energetic Hunedoara nu are bani să îl plătească. Preşedintele Sindicatului „Solidaritatea” Hunedoaras, Cristian Iştoc.

Cristian Iştoc: Avem 50 de mii de tone de cărbune în Portul Constanţa şi ne trebuie doar o garanţie guvernamentală către furnizor că acel cărbune va fi plătit ori de noi, ori de guvern şi am fi putut evita situaţiile acestea. Cu încă două trenuri din Portul Constanţa am putea funcţiona 7 zile din 7. Din ce ne spun conducătorii noştri, cam o săptămână suntem opriţi.

Peste 4.200 de elevi din 11 şcoli intră de luni în regim cursuri online, pentru că nu pot fi aduşi în clădirile neîncălzite – informează Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara.

Termocentrala Mintia face parte din Complexul Energetic Hunedoara, aflat de 15 luni în insolvenţă, cu datorii de peste 1,5 miliarde de euro.