Categories: Lifestyle

Murături asortate a la Chef Horia Vîrlan. Secrete și trucuri

Murături asortate a la Chef Horia Vîrlan. Secrete și trucuri

O casă de români fără murături în prag de iarnă e ca o barcă fără vâsle. E anotimpul murăturilor și toate gospodinele se întrec în rețete și secrete bucătărești. Simpaticul Chef Horia Vârlan  a dezvăluit pentru Click! secretul pe care-l folosește atunci când pune murăturile sale asortate.

„Secretele mele. În primul rând, legumele trebuie să fie foarte proaspete, apoi trebuie să fie bine spălate şi zvântate. Sarea folosită este bine să fie de salină (fără iod), iar borcanele trebuie să fie perfect spălate şi opărite. De aici, încolo, nu mai este decât experienţă şi muncă”, a spus acesta. De semenea, umiditatea şi temperatura spaţiului de depozitare sunt extrem de importante pentru menţinerea peste an a murăturilor.

Murături asortate a la Chef Horia Vîrlan

Ingrediente pentru un borcan de 5 litri

  • 1,5 kg castraveciori mici, culeşi cu o zi înainte, spălaţi şi zvântaţi bine
  • 4 ardei iuţi, spălaţi şi zvântaţi bine
  • 2 bucăți conopidă mici spălate, rupte în bucheţele şi zvântate
  • 3 bucăți ardei capia spălaţi şi zvântaţi
  • 4-6 ardei iuţi roşii spălaţi şi zvântaţi
  • 3 bucăți morcovi medii spălaţi şi zvântaţi, apoi tăiaţi în două
  • 1 varză roşie mică, spălată şi tăiată în sferturi
  • 1 căpăţână usturoi curăţat
  • 1 ţelină medie cu frunze verzi, curăţată şi tăiată felii groase
  • 3 bucăți hrean
  • 2 crengi de mărar cu floare
  • 1 l de oţet de murături
  • 2 l de apă
  • 3 linguri de sare
  • 3 linguri de zahăr tos
  • condimente pentru murături

Mod de preparare

Fierbeţi apa şi oţetul şi amestecaţi cu sarea şi zahărul. La sfârşit puteţi adăuga condimente pentru murături. Aşezaţi ½ din mărarul, hreanul, usturoiul şi ardeii iuţi pe fundul borcanului, apoi puneţi, alternând, toate legumele.

Adăugaţi restul de mărar, hrean, usturoi şi ardei iute, apoi turnaţi zeama şi scuturaţi bine borcanul pentru a permite bulelor de aer să se elibereze. Puneţi capacul şi aşezaţi borcanul într-un loc răcoros, iar după o lună aveţi murături asortate.

Alecu Carmen

Lucrez in presa din 1997, la diverse ziare („Monitorul de Vaslui”), reviste („Acasă Magazin”) și site-uri (www.evz.ro, www.infoactual.ro, www.doctorulzilei.ro)

Recent Posts

Atenție la consumul de ouă roșii! Câte ouă putem mânca într-o zi?

Pe măsură ce Paștele  se apropie, mulți oameni se întreabă câte ouă roșii este bine…

2 zile ago

Programul de funcționare al hipermarketurilor de Paște! Ce magazine rămân deschise

Kaufland România a anunțat programul de funcționare al hipermarketurilor sale în perioada sărbătorilor de Paște.…

2 zile ago

Vinerea Mare 2024. De ce este important postul negru în această zi

Postul negru în Vinerea Mare este o practică profundă în tradiția ortodoxă, marcată de abstinența…

2 zile ago

Indemnizațiile pentru invalizi cresc! Ce sume se dau

Indemnizațiile pentru invalizi, veterani și văduve de război au fost majorate începând din ianuarie 2024.…

3 zile ago

Ministerul Finanțelor pregătește un set nou de taxe! Cine este afectat

Ministerul Finanțelor lucrează  la introducerea unor noi taxe. Potrivit proiectului,  accizele la tutun vor fi…

3 zile ago

Sunt 10 miliarde de lei pentru pensii! Nu toti pensionarii vor beneficia

Vârstnicii din România au primit vești bune de la guvern. Au fost alocate 10 miliarde…

3 zile ago

Parteneri

This website uses cookies.