International

NATO a respins solicitările Ucrainei. Volodmir Zelenski merge în audiență la Joe Biden

sursă foto: rg.ru
FOTO: rg.ru

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, se întâlnește astăzi, 12 iulie, cu liderii NATO, după ce aceștia au declarat că viitorul țării sale este în cadrul alianței, dar au respins solicitarea sa de a stabili un termen pentru aderare.

Volodimir Zelenski se va alătura liderilor NATO în a doua zi a summitului de la Vilnius pentru o sesiune inaugurală a Consiliului NATO-Ucraina, un organism înființat pentru a îmbunătăți relațiile dintre Kiev și alianța militară transatlantică cu 31 de membri.

Zelenski are o întrevedere privată cu liderul american Joe Biden

De asemenea, liderul de la Kiev se va întâlni separat cu președintele american Joe Biden, prilej pe care-l va folosi pentru a solicita mai multe arme și muniții din partea Statelor Unite dar și a altor națiuni NATO pentru a lupta împotriva războiului declanșat de invazia Rusiei în Ucraina în februarie anul trecut.

Se așteaptă ca Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania să ofere Kievului sprijin de securitate pe termen lung sub formă de armament avansat, instruire și alte ajutoare militare, posibil la scurt timp după încheierea summitului, potrivit oficialilor. Alte țări ar urma să se alăture apoi acestui cadru cu propriile lor angajamente bilaterale, spun oficialii.

La un miting desfășurat marți la Vilnius, Zelenski și-a exprimat dezamăgirea că NATO nu a oferit un calendar pentru aderare o perspectivă pe care o catalogase anterior drept „absurdă”.

Pentru moment Ucraina râmâne în afara alianței NATO

„NATO va face Ucraina mai sigură, Ucraina va face NATO mai puternică”, a declarat Zelenski în fața unei mulțimi de mii de oameni din Vilnius, mulți dintre ei fluturând steaguri ucrainene, în timp ce lunetiștii stăteau de pază pe acoperișuri. Însă, spre seară președintele Ucrainei a adoptat un limbaj mai emolient față de aliații NATO.

„Apărarea noastră este o prioritate de top și sunt recunoscător partenerilor noștri pentru disponibilitatea lor de a face noi pași. Mai multe arme pentru războinicii noștri, mai multă protecție a vieții pentru întreaga Ucraină! Vom aduce noi instrumente importante de apărare în Ucraina”, a scris Zelenski pe Twitter.

NATO a declarat că Ucraina nu poate intra în rândurile sale atât timp cât războiul cu Rusia continuă. Liderii săi au reiterat marți o declarație din 2008 potrivit căreia Kievul va adera la NATO, dar au precizat, de asemenea, că acest lucru nu se va întâmpla automat după încheierea războiului.

„Vom fi în măsură să adresăm o invitație Ucrainei de a se alătura alianței atunci când aliații vor fi de acord și vor fi îndeplinite condițiile”, au spus liderii într-o declarație scrisă.

Ucraina primește mai multe arme

Alianța va trebui să vadă progrese în ceea ce privește capacitatea forțelor ucrainene de a opera cu trupele NATO, precum și reformele democratice și ale sectorului de securitate. Poziția NATO a evidențiat diviziunile dintre membrii săi cu privire la demersul de aderare al Kievului.

Membrii din Europa de Est au susținut apelul Kievului pentru o cale clară și rapidă de aderare. Au argumentat că aducerea Ucrainei sub umbrela de securitate a NATO este cea mai bună modalitate de a descuraja Rusia să atace din nou. Țări precum Statele Unite și Germania au fost ceva mai precaute, ferindu-se de orice mișcare de care se tem că ar putea atrage NATO într-un conflict direct cu Rusia.

În tabăra adversă, președintele rus Vladimir Putin a citat perspectiva aderării Ucrainei la NATO ca fiind o amenințare pentru Rusia. Însă, blocul politico-militar a insistat că este o alianță defensivă, fără intenția de a ataca Rusia.

Deși nu a obținut ceea ce dorea în ceea ce privește aderarea la summit, Ucraina a primit noi promisiuni de arme din partea membrilor NATO. Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că Parisul va furniza rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune.

Germania a anunțat un nou ajutor în valoare de 700 de milioane de euro (770 de milioane de dolari), inclusiv două lansatoare de rachete de apărare antiaeriană Patriot, precum și mai multe tancuri și vehicule de luptă, potrivit Reuters.