Actual International

Zelenski îl contrazice pe Joe Biden. Expresia «nu a vrut să audă» necesită o clarificare

Zelenski îl contrazice pe Joe Biden. Expresia «nu a vrut să audă» necesită o clarificare

Preşedintele american Joe Biden a declarat că mulţi oameni au crezut că exagerează atunci când a vorbit de un atac rusesc asupra Ucrainei înainte de a începe. Nu era nicio îndoială şi Zelenski nu a vrut să audă”, a adăugat el. La scurt timp, purtătorul de cuvând al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a cerut să aducă o clarificare.

”Mulţi oameni au crezut că exagerez” când am menţionat un atac rusesc asupra Ucrainei înainte de a începe, a declarat preşedintele american Joe Biden la o recepţie la Los Angeles, menită strângerii de fonduri pentru Partidul Democrat.

”Însă ştiam că avem informaţii în această direcţie. (Preşedintele rus Vladimir Putin) urma să treacă graniţa. Nu era nicio îndoială şi Zelenski nu a vrut să audă”, a adăugat el.

Statele Unite au început să avertizeze cu privire la pregătirile Moscovei pentru o invazie a Ucrainei cu mult înainte ca preşedintele rus să anunţe pe 24 februarie o ”operaţiune specială” împotriva ţării vecine.

Aceste avertismente au trezit neîncredere şi critici mai mult sau mai puţin voalate din partea unor aliaţi europeni, care considerau la acea vreme că Statele Unite sunt prea alarmiste.

Reacţia Kievului la declaraţiile lui Biden | Zelenski a cerut sancţiuni preventive, dar partenerii Ucrainei ”nu au vrut să audă”

La rândul său, purtătorul de cuvânt al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a răspuns la afirmaţiile preşedintelui american Joe Biden potrivit cărora liderul ucrainean ”nu a vrut să audă” avertismentele SUA înainte de invazia Rusiei. Oficialul ucrainean a declarat că Zelenski a cerut sancţiuni preventive împotriva Rusiei înainte de invazia pe scară largă, dar partenerii Ucrainei ”nu au vrut să audă”, relatează BBC.

Purtătorul de cuvânt Serghei Nikiforov a spus că la acea vreme, Zelenski a avut trei sau patru conversaţii telefonice cu Joe Biden, iar liderii au făcut schimb de opinii şi evaluări asupra situaţiei în detaliu.

”Prin urmare, expresia «nu a vrut să audă» probabil necesită o clarificare”, a declarat el pentru publicaţia de ştiri ucraineană LIGA.net.

Un alt consilier prezidenţial ucrainean, Mihailo Podoliak, a afirmat că Ucraina a înţeles că Rusia plănuia o invazie şi se pregătea pentru aceasta – întrebarea era care este amploarea atacului.

”Este absurd să acuzi o ţară că rezistă agresorului mai mult de 100 de zile, ceea ce prevalează dacă ţările-cheie nu au reuşit să oprească Rusia ca măsură de precauţie”, a subliniat Podoliak.

El a adăugat că Zelenski a fost atent la avertismente, dar amploarea invaziei Rusiei ”a şocat multe ţări, inclusiv partenerii” Ucrainei.